Regija Zabava

LUCIJA I PATRICIJA Blizanke (11) iz Ploča ruše stereotip koji muči žene u Hrvatskoj: ‘Budućnost će donijeti svoje‘

Lucija i Patricija Dropulić su blizanke iz Staševice, malenog mjesta pored Ploča. Obje imaju 11 godina, no tu, nekako, staju i njihove sličnosti, što fizičke, tako i karakterne. Lucija ne nosi naočale te je ujedno i dosta višlja od svoje mlađe sestre.

Patricija je, pak, sportski nastrojena, dok je njena tri minute starija sestra više „sjedi i radi“ tip osobe. Razlikuju se čak i po pitanju najdražih školskih predmeta. Mlađoj Dropulićki su na prvom mjestu povijest te geografija, a starija najviše voli tjelesni i likovni.

Iako se po mnogo čemu razlikuju postoji zapravo još jedna bitna strast koju dijele. Naime, obje su u Osnovnoj školi fra Ante Gnječa pokazale intres za STEM (znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku) te su 2020. godine, s kolegom Antoniom Jerkovićem, osvojile prvo mjesto na programu Generacija NOW u kategoriji od prvog do četvrtog razreda osnovne škole.


Pod mentorskom kapom Tene Kozine, učiteljice informatike i tehničke kulture, osmislili su projekt „Uživaj u svijetu, čuvaj svoju planetu!“, a riječ je o društvenoj igri koja uči igrače da više brinu o prirodi i okolišu.

– Učiteljica nam je predložila nekoliko tema i izabrali smo baš tu jer smo mislili da nitko to neće odabrati. Zanimao nas je i okoliš, da ljudi vide kako mogu sačuvati planetu – priča nam Lucija.

Lucija i Patricija Dropulić te Antonio Jerković

Dva tjedna su uprli ruke i marljivo radili na izradi igre, žonglirajući pritom i ostale školske obveze. Kada su završili, učiteljica Kozina je snimila video izrade i poslala ga na natječaj Generacija Now, a potom im je njihov drugi projekt modela pametne kuće zaradio ulazak u finale i sudjelovanje na Završnoj izložbi u Zagrebu krajem školske godine 2020./2021.

– Bile smo baš „wow, omg“, nismo mogle vjerovati – prisjeća se Patricija.

Niska zastupljenost žena

Ovaj uspjeh je samim time veći kada u obzir uzmemo da u STEM zanimanjima ima izuzetno malo žena. Podaci Europske komisije pokazuju da u EU samo 17 posto žena ima poslove vezane uz IKT (informacijsku i komunikacijsku tehnologiju). Također, u tom sektoru žene zarađuju 19 posto manje od muškaraca te su baš u njemu posebice slabo zastupljene na vodećim položajima. Hrvatska pritom nije ništa bolja – Hrvatice čine tek 14,3 posto zaposlenih u IKT sektoru.

Lucija Dropulić

Jedna od glavnih prepreka djevojki kod ulasku u STEM područje jest strah da neće imati jednake uvjete kao i dječaci, što su potvrdila i istraživanja. Microsoft je prije nekoliko godina proveo veliku analizu na tu temu na uzorku od 11.500 djevojaka i mladih žena u dobi između 11 i 30 godina u dvanaest europskih zemalja. Čak 59 posto ispitanica je priznalo kako bi se osjećale sigurnijima za odabir STEM karijere kada bi znale da su muškarci i žene zaposleni pod jednakim uvjetima.

Naše dvije mlade sugovornice se, na sreću, ne zamaraju tim pretpostavkama. One su u STEM ušle čisto iz zabave i znatiželje, baš kao što i priliči svakom djetetu.

Patricija Dropulić

– Učiteljica nam je objasnila da ćemo radit s robotima, da ćemo ići na natjecanja i to nam se svidjelo. Odmalena smo se voljele igrati s tehnologijom pa smo htjele vidjeti kako će to izgledati – priča nam Lucija.

Nisu one sad bile neke napredne tehničarke koje su rastavljale laptope ili televizore, već djevojčice koje su voljele koristiti kućni telefon za lažne pozive. I tu je krenuo taj njihov put kojim danas kroče. Njihova učiteljica i mentorica je pritom imala važnu ulogu prilikom upoznavanja sa svijetom tehnologija i istraživanja, a upravo nam ona čvrsto tvrdi kako djevojke imaju jednaku šansu za uspjeh u STEM području kao i dječaci. Stereotip da je to “muško” područje, kaže, jest upravo to – samo stereotip i ništa više.

Rušenje stereotipa

– Iz osobnog iskustva mogu reći da postoje djevojčice koje će se odmah zainteresirati za STEM, ali i one koje nisu u potpunosti sigurne hoće li se snaći u STEM-u, upravo zato što su mišljenja da je to samo za dečke. Ono što možemo napraviti (i roditelji i učitelji) je ukazati im na konkretne primjere žena u znanosti. Kroz povijest je moguće pronaći mnogo uspješnih žena (Marie Curie, Ada Lovelace, Katherine Johnson itd.) koje su dale svoj doprinos znanosti i pomogle oblikovati svijet kakvog ga danas znamo. STEM nisu samo robotika, programiranje ili graditeljstvo, ono je veoma široko područje i mislim da bi djevojčice lako mogle pronaći neki dio STEM-a koji će ih zanimati – ističe učiteljica Kozina.

Učiteljica Tena Kozina

Od većeg broja žena u STEM-u neće profitirati samo buduće generacije djevojčica, već i društvo u cjelini. Kada bi na digitalnom tržištu rada bilo zastupljeno jednako toliko žena koliko je muškaraca, godišnji BDP Europske unije mogao bi porasti za 9 milijardi eura, pokazuju procjene Europske komisije.

Upravo zato je bitno raditi na poticanju žena da se okrenu prema STEM karijeri, a jedan projekt koji radi na tome jest Generacija Now. Riječ je donacijskom natječaju koji provodi Hrvatski Telekom u suradnji s Institutom za razvoj i inovativnost mladih s ciljem ulaganja u STEM znanja budućih mladih generacija. U nacionalnom programu Generacije NOW dosad je sudjelovalo više od 2200 djece i mladih diljem Hrvatske, a ulaganje iznosi više od 4,5 milijuna kuna. U ovogodišnji projekt uključeno je 60 novih ustanova koje do sada nisu sudjelovale u Generaciji NOW i 109 ustanova koje su kroz sudjelovanje u prethodno provedenim natječajima opremljene edukacijskom tehnologijom za sudjelovanje u projektu. Naime, svaka prijavljena ustanova od HT-a dobiva donaciju Internet of Things edukacijske opreme, novčanu donaciju za kupnju dodatne opreme za realizaciju projektnih ideja i pokrivanje troškova projekta, edukaciju za korištenje IoT opreme te stručnu mentorsku podršku za izradu IoT projekata.

Pogled u budućnost

Za kraj se vraćamo još sestrama Dropulić. Upitali smo ih imaju li već neke nove inovativne ideje za sljedeću godinu, no one ne razmišljaju tako daleko.

– Budućnost će donijeti svoje – mudro će Patricija. Ono u što su sigurne jest, pak, da bi voljele da se jedan ovakav predmet uvede i u stalnu nastavu, tako da se više djece, samim time i djevojčica, upozna sa zabavnim svijetom STEM-a.

Blizanke Patricija i Lucija Dropulić

Piše: Matija Boltižar/Jutarnji list

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za