Regija

Liječnička komora privremeno zaustavila postupak protiv liječnika iz Metkovića

Časni sud Hrvatske liječničke komore (HLK) danas je donio rješenje o zastajanju disciplinskog postupka protiv troje liječnika kod kojih je stručni nadzor Komore utvrdio propuste u liječenju devetogodišnjeg Gabrijela Bebića iz Metkovića, do okončanja postupanja pravosudnih tijela.

“Zbog započetih postupanja Državnog odvjetništva Republike Hrvatske Časni sud Hrvatske liječničke komore (HLK) danas je izvanraspravno donio Rješenje o zastajanju s postupanjem u disciplinskim postupkom protiv troje liječnika kod kojih je stručni nadzor Komore utvrdio propuste u liječenju dječaka G. B. iz Metkovića. Disciplinski postupak pred tijelima Komore ovim rješenjem je zastao, a nastavit će se po okončanju postupanja nadležnih pravosudnih tijela Republike Hrvatske”, priopćeno je iz Komore.

“Stručno mišljenje Liječničke komore ne određuje ničiju eventualnu krivnju, stupanj težine te krivnje niti odgovornost za smrt pacijenta”

Povjerenstvo za stručni nadzor HLK jučer je donijelo Odluku o podnošenju zahtjeva Časnom sudu za pokretanje disciplinskog postupka protiv troje liječnika.


HLK je u prosincu prošle godine proveo izvanredni stručni nadzor nad radom liječnika koji su u razdoblju od 7. do 11. prosinca 2018. zdravstveno zbrinjavali Gabrijela. Nakon provedenog nadzora, Komisija za stručni nadzor donijela je stručno mišljenje u kojem je utvrdila stručne propuste u radu troje liječnika. Stručno mišljenje sumira podatke prikupljene na temelju kompletne medicinske dokumentacije, razgovora obavljenih s liječnicima kao i iz pisanih očitovanja nadziranih liječnika. Stručno mišljenje HLK isključivo je procjenjivalo je li liječenje dječaka iz Metkovića bilo provedeno prema pravilima struke. Stručno mišljenje Liječničke komore ne određuje ničiju eventualnu krivnju, stupanj težine te krivnje niti odgovornost za smrt pacijenta, stoji u priopćenju Komore.

Dubrovačko-neretvansko Županijsko državno odvjetništvo provodi izvide povodom smrti devetogodišnjeg dječaka, koji je zbog sepse uzrokovane upalom pluća 11. prosinca umro u splitskom KBC-u, gdje je prevezen iz Hitne službe u Metkoviću. Mediji su izvijestili da su dječaka roditelji zbog pogoršanja tijekom vikenda, 8. i 9. prosinca, dva puta doveli na Hitnu pomoć u Metkoviću i da je oba puta bio vraćen kući, a u ponedjeljak je poslan pedijatrici i prevezen je u splitski KBC.

Tekst: HINA / index.hr