Regija

Legendarni vinar Miljenko Mike Grgich, slavi svoj stoti rođendan

U La Quinta Historical Society, istoimenom hotelu i gated community  u Južnoj Kaliforniji u pripremi  je proslava 100. rođendana  hrvatskog legendarnog vinara Miljenka Mike Grgicha.

Povodom ove iznimne obljetnice predstavnice Američko-hrvatskog kongresa, predsjednica Nada Pritisanac Matulich i članica Izvršnog odbora Damira Bacic, posjetile su Miljenka Mike Grgicha u njegovom domu u La Quinta, piše Dubrovački vjesnik.

Nada Pritisanac Matulich, predsjednica Američko hrvatskog kongresa (ACC) i članica Izvršnog odbora Udruženja hrvatsko američkih stručnjaka (ACAP) imala je posebnu čast  ispred  obje organizacije uručiti Nagrade za životno djelo gospodinu Grgichu. Nada je također  prenijela čestitku – pjesmu koja je pristigla za tu prigodu iz Austrije od hrvatskog pjesnika,  člana Američko hrvatskog kongresa, Vlade Viskovića, posvećenu 100. rođendanu gospodina Grgich.


Uz najbolji chardonnay na svijetu iz Grgich Hills Estate vinograda u Napa Valley,  uslijedila je i rođendanska torta posebno dizajnirana s zaštitnim znakom svih Grgichevih vina a koju je za ovu posebnu prigodu  kreirala Damira Bačić.

Miljenko Mike Grgich rođen je 1.travnja 1923.godine u mjestu Desne u dolini Neretve u Hrvatskoj, u ruralnoj obitelji  koja je posjedovala mali vinograd i vinariju. Miljenko je od najranijeg djetinjstva pomažući obitelji učio vještine vinarstva. Diplomirao je 1954. godine na Zagrebačkom sveučilištu, smjer enologija i vinogradarstvo. Iste godine odlazi za Njemačku a 18 mjeseci kasnije u Kanadu, u Vancouver, Britanska Kolumbija. Godine 1958. uspijeva dobiti američku vizu i dolazi u Aberdeen u državi Washington a nedugo potom i u Kaliforniju, u vinsku dolinu Napa.

U Trsteniku je 1996. godine na poluotoku Pelješcu osnovao svoju novu modernu vinariju „Grgić vina“ s ciljem proizvodnje vrhunskih vina kao spoj višedesetljetnog iskustva i tradicije s najmodernijom tehnologijom. Time je još jednom pokazao veliko domoljublje i patriotizam.

 

Foto: Nada Pritisanac Matulich

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za