Regija

Kujundžić poslao poruku prosvjednicima u Metkoviću

MINISTAR zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u srijedu da je inspekcija Ministarstva zdravstva, koja istražuje okolnosti smrti dječaka u Metkoviću, završila svoje izvide, a pisano izvješće predat će kad bude gotov nalaz obdukcije.

Prosvjednicima u Metkoviću, koji zbog dječakove smrti prosvjeduju od 15 sati, poručio je kako je spreman s njima razgovarati nakon nalaza inspekcije, odnosno kada bude poznato što se događalo.

“Mislim da se ulicom i prosvjedima ne može ništa riješiti, no treba razumjeti ljude koji su ogorčeni smrću djeteta i strahom da će se to sutra dogoditi nekom njihovom”, izjavio je Kujundžić nakon sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Pakracu.


Odbio je komentirati neslužbene informacije kako je inspekcija navodno utvrdila da su liječnici u Domu zdravlja Metković i Hitnoj pomoći napravili propust jer nisu prepoznali kliničku sliku teško bolesnog djeteta i uputili ga u bolnicu.

“Odgovornost je potrebna na svim razinama – od liječnika i sestre, preko ustanove u kojoj se liječi pa do samog vrha, uključujući i samog ministra. Pričekajmo izvješće, a neslužbena naklapanja ne bi bilo primjereno komentirati”, rekao je Kujundžić.

Upozorio je kako postoje stanja koja se ne mogu razjasniti jednom krvnom pretragom u laboratoriju.

“Ovdje se ne radi o osobnoj odgovornosti, ali se radi o olakoj ocjeni koji bi test pomogao. Medicina je kompleksna, postoje teški pacijenti, kao ovdje, gdje je virusna infekcija influence urušila imunosni sustav, a onda se na to nakalemila bakterijska streptokokna infekcija koja ima razornu moć. Dakle, nema testa koji bi tu pomogao, to je puno šire”, kaže Kujundžić.

“Vidjet ćemo kad je došlo do urušaja, do multiorganskog zatajenja i kada je trebalo reagirati ne s jednim testom nego s ozbiljnijim liječenjem koje je jedino moguće u bolnici” zaključio je Kujundžić.

Index