Regija

KRIZA U ČAPLJINI: Kinezi oteli mještanima zemlju – djedovinu im zagradili žicom i onemogućili pristup

Otkako su došli u Čapljinu kako bi gradili autocestu, radnici iz tvrtke China State Construction Engineering Corporation Limited lokalnim stanovnicima uzrokovali su više neugodnosti.

Nakon problema sa cestama u Dretelju, kada su prosvjedovali mještani, uslijedili su problemi u Zvirovićima, kada je par dana zaredom dolazilo do blokade ceste, a na radnike iz ove kineske tvtke požalili su se i mještani Dretelja, piše Čapljinski portal.

Dreteljani navode kako su ih Kinezi istjerali s njihove zemlje kojoj sada ne mogu ni prići!


”Naša agonija počela je prije četiri mjeseca, kada nam je zemljište bespravno uzurpirano, a sada se krenulo u devastaciju našeg privatnog vlasništva”, kaže nam skupina Dreteljana s kojima smo posjetili lokaciju.

”Oni su žicom zatvorili našu zemlju, našu djedovinu, tako da nam je pristup našim imanjima potpuno blokiran, jer nam je zemlja ostala u zatvorenom krugu”, pričaju mještani.

Dodaju da se radi od otprilike 20.000 četvornih metara obradive površine.

”Sada je ta zemlja neiskoristiva. Evo do danas su iskopali najmanje 20 kamiona zemlje i to što su iskopali prevezli su na drugo mjesto bez ičijeg znanja. Stijene non-stop padaju na naše imanje, a nitko ništa ne poduzima”, pričaju ogorčeni vlasnici zemljišta.

Danas su htjeli upilati drva za ogrjev za zimu – ali su ostali iza ograde.

”Ne možemo otići na svoje imanje da upilamo drva za zime jer je to jedino privatno mjesto što nam je ostalo gdje možemo upilat drva za ogrijev. Vidjeli ste, oni nama brane da dođemo na svoje zemljište”, govore Dreteljani.

Prema njihovim tvrdnjama, ulazak u privatne posjede urađen je bez njihovog znanja i dopuštenja.

”Nama nitko ništa nije rekao, niti je itko tražio od nas bilo kakvo dopuštenje. Čak nismo ni obeštećeni novčano, niti na bilo koji drugi način. Pokušali smo s njima pričati, oni nas stalno lažu, prosipaju priču iz šupljeg u prazno, a naša agonija traje”, kažu za ČA::portal ovi ogorčeni mještani.

Dodaju da su već angažirali i odvjetnika.

”Mi ćemo pokušati doći do pravde pravnim putem, ali smo evo primorani reagirati i ovako, putem Vašeg medija, kako bismo skrenuli pažnju nadležnim organima da riješe ovo pitanje, jer nema smisla da netko dođe iz Kine i lokalnim ljudima doslovno ukrade djedovinu i devastira je. I da nam je vrate kasnije, zemlja je uništena i nije više ni za što”, rekli su mještani Dretelja.

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za