Regija

Krenula berba lubenica u dolini Neretve

Iza proizvođača je izuzetno zahtjevna godina, posebice u gornjem dijelu doline Neretve, gdje je dobar dio nasada stradao od tuče. Kakva su očekivanja uroda, otkrio nam je prvi čovjek Udruge proizvođača.


Romansa, Bretona, Fantazija, Senzacija i druge sorte, polako s neretvanskih polja stižu na domaće tržište. Riječ je, dakako, o lubenicama čija je berba započela ovih dana.

Iza proizvođača je izuzetno zahtjevna godina, posebice u gornjem dijelu doline Neretve, Metkoviću i okolici gdje je dobar dio nasada stradao od tuče. Daleko bolje prošao je donji dio, Opuzen, Slivno, Ploče gdje se šteta zbog obilnih kiša brojila tek na manjim parcelama koje su van sustava bivšeg PIK-a Neretva odnosno uređenog sustava odvodnjavanja viška oborina.

“Općenito se u Dolini očekuje prosječan urod od oko 12.000 tona”, otkriva nam Željko Bjeliš, predsjednik Udruge proizvođača povrća i agruma “Neretvanska mladež” ističući da je unatoč, zbog vremenskih neprilika neizvjesnoj proizvodnji, kvaliteta treću godinu zaredom na iznimno visokoj razini.

Otkupna cijena

Očekivanja su stoga da će i otkupna cijena pratiti kvalitetu posebice stoga što je na domaćem tržištu ove godine daleko manje uvozne. Iako je, kaže, teško kalkulirati jer prava sezona tek dolazi, jasno je da je Italija imala velike štete zbog strašnih poplava koje su pogodile tu zemlju, a podbacila je i kvaliteta grčke lubenice.

“Prema onome što sam vidio u trgovačkim lancima, naša je za tri klase kvalitetnija”, hvali Bjeliš.

Ubiru se prve lubenice s neretvanskih polja

Otkupna cijena u prvim tjednima očekuje se na razini 40-50 eurocenti po kilogramu, za neke sorte i do 70 centi, a u maloprodaji do 80 eurocenti. Dakle, nekadašnjih tri do šest kuna.

“Što je zadovoljavajuće”, napominje.

Doznajemo i da se posljednjih godina selekcijom došlo do 5-6 sorata koje se najčešće sade u ovom dijelu Lijepe naše (dio naveden gore, op.a.). Pokazale su se najbolje, a isto tako su tražene u trgovačkim centrima jer je riječ o lubenicama u prosjeku teškim 10-ak kilograma (8-12) na koje se naše tržište naviknulo.

“Proizvodi se i nešto mini lubenica koje većinom kupuju turisti, ali još to nije ništa značajno”, kaže nam prvi čovjek Udruge proizvođača uz nadu da će vrijeme poslužiti i da cijena barem prvih tjedana neće naglo “kliznuti” kako je znala posljednjih godina.

Izvor: Agro club

Foto: Željko Bjeliš

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za