Regija

KORIDOR 5C: EU daje dodatnih 45 milijuna eura za autoput kroz BiH

Ministar financija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda potpisao je tri ugovora o kreditu s predstavnicima Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) čime su osigurana bespovratna sredstva Europske unije za dva projekta na Koridoru Vc.

Bevanda je pojasnio da se prvi ugovor odnosi na izgradnju poddionice autoceste Poprikuše – Nemila, čime je osigurano 36.074.000 eura bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije.

Istaknuo je da je taj projekt izuzetno značajan za Javno poduzeće „Autoceste Federacije BiH“ jer sada imaju dodatna sredstva za izgradnju 5,1 kilometara na toj važnoj poddionici Koridora Vc.


Drugi ugovor, dodao je, odnosi se na dodjelu bespovratnih sredstava Europske unije u iznosu 9.180.000 eura za izgradnju oko dva kilometra tunelske dionice autoceste prema međunarodnim standardima u Tunelu Ivan. Bevanda je kazao da je za taj projekt također nadležno Javno poduzeće „Autoceste FBiH“, a da su sredstva alocirana na Federaciju BiH.

Naglasio je da je za ta dva projekta bespovratna sredstva osigurala Europska unija te da će EBRD upravljati kreditima.

Bevanda je kazao da su potpisali i treći ugovor o kreditu vrijedan 2,5 milijuna eura koji dodjeljuje EBRD i švedska vlada kako bi se izgradila sanitarna deponija u Živinicama. Tvrdi da je projekt izuzetno značajan sa aspekta zaštite okoliša te da će poboljšati uvjete života stanovnika grada Živinice i općina Kladanj i Banovići.

Današnjim potpisivanjem ova tri ugovora osigurano je oko 48 milijuna eura bespovratnih sredstava što ima nemjerljiv značaj u ukupnim investicijama u Bosni i Hercegovini. Očekujem da korisnici sredstava, JP ‘Autoceste Federacije BiH’ i JP ‘Eko-Sep’ d.o.o. Živinice, u roku završe ove projekte na zadovoljstvo svih, a najviše stanovnika Bosne i Hercegovine, zaključio je Bevanda.

Direktorica Ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuela Naessl kazala je da se radi o značajnim investicijskim kreditima.

To znači da će Koridor Vc2 biti izgrađen u razumnom roku na sveopće zadovoljstvo u BiH. Sve dionice o kojima danas govorimo su u poodmakloj fazi izgradnje, a to se posebno odnosi na tunel Ivan, koji bi trebao biti otvoren na ljeto ili u jesen, kazala je.

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za