Regija

Kitesurfing, pješčane plaže ušća, safari i rascvjetale plantaže mandarina zovu za vikend u deltu Neretve

Kad zapuše maestral i zasviraju vjetroorgulje na brdu Trovro ponad Rogotina sa kojega puca pogled prema Ušću Neretve kiteri zauzimaju svoje pozicije te nošeni snagom vjetra i vlastitog adrenalina brazdaju nepreglednim pješčanim pličinama, piše Dubrovački vjesnik.


Ušće Neretve je privlačno ljubiteljima ovoga ekstremnog sporta, posebno onima sklonima noćnom životu i partijanju uz domaće DJ-ejeve i Rock and roll glazbu, što je također dio kitesurfing ponude. Nakon burnih noći i provoda, maestral je tu sve do mraka i kiterima drugo ništa nije ni potrebno.

Ovi ekstremni sportaši raduju se maestralu jer on im je sve. Bez njega ne mogu uživati u čarima “jedrenja na vjetru”, koji je njima svima “adrenalinska bomba”. Tako je kominsko Ušće već nekoliko godina postalo oaza kiterima koju otkrivaju i upoznaju ne samo hrvatski veći, strani zaljubljenici u ovaj ekstremni vodeni sport. Već u travnju i svibnju započinje sezona kitesurfinga na Ušću a da pustolovna avantura započne dovoljno je malo sportskog duha nabijenog adrenalinom i moćni kite, u rukama surfera, sa kojim će neustrašivo zabrazdati valovima koji dolaze sa Pelješca.

Kad se spoji paraglading i wind surfing dobijemo kitesurfing, koji se na Ušću razmahao u svim svojim bojama i dezenima. Kitesurfer stoji na kiteboardu s nogama u vezovima i koristi snagu velikog zmaja visoko u zraku, koji ga vuče po površini vode, što omogućava izvođenje različitih akrobacija.

A na Ušću zatičemo desetke zaljubljenika u snagu vjetra. Tu su početnici, koji će napraviti svoje prve korake u svijetu ekstremnih sportova ali i iskusni kiteri koji su prošli pola svijeta od Brazila do Egipta i opet se vratili na Ušće Neretve-jer je tu najljepše.

– Ušće Neretve je idealno za kitere jer ljeti stalno puše maestral, rekoše nam kiteri, koje je u Neretvu doveo adrenalin.

Mnogo je zainteresiranih koji se žele baviti kitesurfingom. Od početnika koji savladavaju početničke korake pa do iskusnih kitera koji rade okrete, skokove slaloma i druge vratolomije koje pruža jedrenje na dasci a sve to u organizaciji kluba Kiteboarding Komin – Neretva.

Sezona maestrala je uvelike započela i potrajati će do u kasnu jesen. Kiteri su vrlo zahvalni gosti i ekološki su osviješteni. Surferi koji dolaze na neretvansko ušće uglavnom su već iskusni kiteri a za one koji to tek namjeravaju postati organizira se škola kitanja, trodnevni tečaj koji ih osposobi da mogu samostalno voziti. Neretva je postala europski brend i kiterska destinacija. Gosti koji su tu bili vraćaju se opet i to je znak da ekipa iz Kiteboarding Komin – Neretva radi dobro svoj posao.

Dolina Neretve je idealna za kite sport jer ima 90 posto vjetrovitih dana u sezoni. More je plitko a tlo pješčano pa iako je riječ o ekstremnom sportu kite surferi sigurno brazdaju nepreglednim prostranstvima neretvanskog Ušća. Ušće Neretve kiteri su odavno nazvali “hrvatski Brazil” zbog pješčanih plićina na kojima nesputano mogu izvoditi svoje akrobacije i maestrala koji puše sa Svetog Ilija najvećeg vrha poluotoka Pelješca.

Tako se i ovogodišnja turistička sezona pomalo zahuktava na području grada Ploča, čemu nedvojbeno doprinose i kitesurferi sa Ušća Neretve. Kada su u pitanju dolasci i noćenja u komercijalnom smještaju prednjači naselje Rogotin, koje su na svojim treninzima nedavno posjetili i brojni kanuisti i kajakaša iz različitih europskih zemalja i iz Hrvatske, koji ovdje imaju dobre uvjete za treniranje.

Piše: Stanislav Soldo/Dubrovacki.slobodnadalmacija.hr

Foto: Nikola Vilić

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za