Regija

KIŠNI ARMAGEDON Zoran Vakula: 190 litara u Pločama apsolutno je najviša dnevna količina oborine ikad

U noći s četvrtka na petak Ploče su svjedočile kišnom armagedonu. Naime, prema informacijama Državnog hidrometeorološkog zavoda, palo je 190 litara kiše po četvornom metru. Koliko je to jasno govori usporedba s razdobljem između siječnja i rujna u kojem je ukupno palo 329,3 milimetra kiše.

Zoran Vakula, s HRT-a, dodao je i to kako ovih skoro 190 litara u Pločama nije samo više od prosjeka za cijeli rujan, nego je apsolutno najviša dnevna količina oborine na toj meteorološkoj postaji DHMZ-a, na kojoj postoje podaci od 1978. godine.

“Do sada je rekordna dnevna količna oborine u rujnu u Pločama bila 123,5 mm, izmjerena ujutro 9. rujna 1982. godine, a apsolutni dnevni rekord zabilježen je 26. kolovoza 1995. – 161,5 mm”, naveo je, prenosi net.hr


Što se tiče vremenske prognoze za petak, iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) prognoziraju promjenjivo oblačno vrijeme, povremeno s kišom, pljuskovima i grmljavinom napominjući kako bi na Jadranu pljuskovi mogli biti izraženiji.

Vjetar će puhati slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

Na Jadranu u prvom dijelu dana puhat će većinom umjereno do jako jugo, poslijepodne i jugozapadnjak.

Najviša temperatura uglavnom između 22 i 28 Celzija.

U subotu nas pak očekuje pretežno ili djelomice sunčano. Uz više oblaka mjestimice kiša ili lokalni pljuskovi i grmljavina, ponajprije u gorju te unutrašnjosti Istre i Dalmacije, a poneki pljusak moguć je i uz obalu. Prema večeri malo kiše može pasti i na sjeverozapadu. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni, na Jadranu i zapadni. Ujutro u unutrašnjosti ponegdje može biti kratkotrajne magle. Najniža jutarnja temperatura između 13 i 17, na Jadranu od 17 do 22, a najviša dnevna uglavnom između 21 i 27 °C.