Regija

Kinezi preuzeli gradilište Pelješkog mosta

Potpisivanjem zapisnika o uvođenju kineskog konzorcija u gradnju Pelješkog mosta, u Stonu na poluotoku Pelješcu i službeno je počela realizacija tog infrastrukturnog projekta.

Izvođač radova preuzeo je svu potrebnu dokumentaciju od predstavnika “Hrvatskih cesta”, što je i službeno označilo da ugovor o gradnji počinje teći.

Početak radova očekuje se na jesen, a završetak radova predviđen je do 2022. godine.


Most će biti dug 2,4 kilometra sa četiri prometne trake i omogućit će povezivanje krajnjeg juga Hrvatske, odnosno Dubrovačko-neretvanske županije s ostatkom zemlje.

Ukupna vrijednost projekta je 526 miliona eura, a 85 posto sredstava osigurala je Evropska komisija.

Protivljenje bh. političara

Izgradnji mosta su se protivili političari u BiH koji su tražili obustavu gradnje dok se ne utvrdi morska granična linija i omogući pristup BiH otvorenom moru.

Fena je prethodno javila da su predstavnici “Hrvatskih cesta” pripremili za China Road and Bridge Corporation (CRBC) svu potrebnu dokumentaciju, nakon čega je otvoren dnevnik radova i potpisan zapisnik o uvođenju kineskog konzorcija u posao.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ranije se službeno usprotivio izgradnji Pelješkog mosta, što je podržala većina parlamentarnih stranaka.

Tom prilikom upućen je i poziv Hrvatskoj da se hitno uključi u bilateralne razgovore s Bosnom i Hercegovinom radi postizanja rješenja za razgraničenje na moru na načelima uvažavanja suverenih prava Bosne i Hercegovine.

Jedni su tada navodili da se most na jugu Hrvatske ne može graditi bez riješenog pitanja granice i slobodnog prolaza između dviju zemalja, a drugi da to nije službeni stav institucija Bosne i Hercegovine.

Europska povjerenica za promet Violeta Bulc je tijekom službenog posjeta Sarajevu potkraj lipnja kazala kako je Europska komisija odlukom o sufinanciranju Pelješkog mosta jasno pokazala svoj odnos prema ovom projektu.

Vlasti u BiH pozvala je da Komisiji dostave dokumentaciju koju imaju ako već tvrde da se most gradi protivno međunarodnom pravu.

Nakon ovog njezina istupa vlasti u BiH nisu ni na koji način reagirale.

Igor Pejić, tajnik Ministarstva prometa i komunikacija, najavio je u ponedjeljak kako bi na ovom tragu u Bruxellesu tijekom jeseni mogao biti organiziran sastanak predstavnika Hrvatske, BiH i Europske komisije.