Regija

Kinezi nude izgradnju termoelektrane pored Aluminija Mostar

Aluminij d.d. Mostar teško da će preživjeti ovu zimu jer sve opcije izlaska iz trenutne pozicije ne izgledaju realno. Očekivati je da će do kraja godine i ostali tristotinjak radnika dobiti otkaze i zadovoljiti se otpremninama.

Potencijalni kineski partner, grupacija CMEC, koju predstavlja izraelska agencija, traži garanciju Vlade Federacije BiH za cijenu struje od 31 euro narednih pet godina, saznaje Klix.ba.

Kinezi bi investirali u početak proizvodnje, a u narednom periodu u proizvodnom krugu nekadašnjeg giganta izgradili bi termoelektranu koja bi nakon tih pet godina sama napajala strujom Aluminij. I za izgradnju spomenute elektrane traže garancije Vlade, nešto kao što ona garantira za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.


Osnovni problem u toj ideji je što cijenu struje od 31 euro po megavatu, kakvu Kinezi imaju kod sebe, niko ne može osigurati na našem tržištu.

Iz današnje perspektive, mišljenja su nekih eksperata bliskih upravi Aluminija, povoljniji scenarij za mostarsku kompaniju bilo je pokretanje stečaja neposredno nakon što je 10. srpnja isključena struja. Trenutno stanje kompanije je van zakonskih granica, a stečaj bi Aluminij kratkoročno spasio od najvećih povjerioca.

Od stečaja se, očito, odustalo zbog radničkog bunta i protesta koji su uslijedili ispred središnjice HDZ-a u Mostaru, a prezentirana je priča o spašavanju Aluminija i ponovnom pokretanju proizvodnje koje je sada skoro pa nemoguće.

Osim Kineza za Aluminij je zainteresirana i kompanija WAQT TRADE LCC iz Dubaija, s kojom se uprava bivšeg giganta odbila sastati 30. rujna.

Aluminij d.d. Mostar nekad je bio najveći bh. izvoznik i najbogatija hercegovačka kompanija. Zbog duga većeg od 400 milijuna KM 10. srpnja isključena mu je električna energija, a kasnije je izgubio više od dvije trećine zaposlenih.