Regija

Kineski radnici neumorni i na plus 40: Pelješac i kopno bit će spojeni do Velike Gospe

Ni temperature od gotovo 40 Celzijevih stupnjeva, koliko se ovih dana mjeri u dolini Neretve, ne mogu usporiti Kineze na gradilištu Pelješkog mosta, javlja Jutarnji list.

Radovi na mostu teku predviđenom dinamikom, zavaruju se čelični segmenti između stupova i učvršćuju kose zatege. Spojeno je više od 70 posto rasponske konstrukcije mosta. U Hrvatskim cestama očekuju da će se Komarna i Brijesta spojiti oko Velike Gospe, možda i koji dan prije jer Kinezi rade danonoćno.

– Nakon što se fizički spoje dvije obale, slijede radovi na opremanju samog mosta kolničkim konstrukcijama i ogradama te se postavlja rasvjeta – kaže inženjer Jere Šegedin, predstavnik Hrvatskih cesta.


Ni to nije manje zahtjevan posao jer se, među ostalim, postavljaju ograde protiv vjetra. Za zaštitu od udara bure i juga predviđena je ograda visine od 3,2 metra, pa vjetrovi ne bi trebali stvarati neprilike vozačima na Pelješkom mostu koji nije projektiran za prelazak pješaka.

– Svaka ograda je veća od kamiona pa vjetar ne bi trebao utjecati na odvijanje prometa – istaknuo je Šegedin.

Ukupna širina mosta iznosi 22,5 metara, dug je 2,4 kilometra i visok 55 metara. Projektom su predviđena četiri prometna traka, a prva bi vozila preko njega mogla prijeći već u ožujku sljedeće godine.