Regija

Kilogram lubenice na tržnici i do 3 eura, u trgovinama 55 eurocenti: ‘Te sigurno nisu domaće’

Kao da su košarkaške lopte, a ne desetokilašice, lete ovih dana od ruke do ruke neretvanske dinje i lubenice. Berba sočnih, svježih i hrskavih plodova polako se zahuktava, a potrošači i proizvođači zasad ih, prema okusu, ocjenjuju peticom. No kad su u pitanju cijene, samo su ovi drugi zasad zadovoljni, piše Večernji.hr.


Lubenice u otkupu plaćaju se 35-50 centi za kilogram, do prije dva dana i 60, a dok dođu do tržnice, cijena im u pojedinim hrvatskim gradovima raste i na 3 eura/kg – u Zagrebu na 1,50-2 eura, dok se lani u ovo vrijeme prodavala za 1,10-1,30 eura/kg. Trgovački je lanci pak već i nude na akcijama za 55 eurocenti, no takva sigurno nije domaća, tvrdi proizvođač Gradimir Šešelj.

– Vruće je, beremo, no u trgovinama je još sve uvoz. Ako igdje nađu malo jeftinije, trgovci će to uvesti, briga njih za hrvatskog seljaka – napominje Šešelj. Ističe da je jedina prednost ta što su uvozne, marokanske, grčke, crnogorske, albanske… lubenice na zalasku pa uvozne robe neće biti još puno, a kako je i sezona domaćih podbacila, s trenutačnom cijenom pokrivaju i gubitke i troškove proizvodnje koji su im porasli dvostruko u odnosu na lanjsku godinu.

– Bilo je i obilnih kiša, poplava… pa su podbačaji, kako na kojoj mikrolokaciji, od 30 do 70% – kaže proizvođač Neven Mataga, koji je također zadovoljan otkupnom cijenom. Ovogodišnji urod lubenica u tom kraju procjenjuje se na 8 do 10 tisuća tona, a lani je bilo i 12 tisuća. Kvaliteta je izvrsna, tvrdi Mataga, dok dinje ima poslovično malo, tek 1000-2000 t, pa u otkupu doseže cijenu i od 1,20 eura. – Takve nas cijene drže iznad vode i zadovoljni smo – tvrdi on, no žalosti ga što se i u trgovini pokraj njegove kuće jeftino prodaju albanske lubenice, za koje se vidi da su stare.

– Miješaju ih s našom robom i vi zapravo ni ne znate što kupujete. To je šamar nama proizvođačima – kaže Mataga, koji smatra kako bi, da je sreće, naš turizam “jeo” domaće proizvode. K tome, domaća lubenica u maloprodaji ne bi smjela koštati više od 65-80 centi/kg, a na tržnicama najviše 1 euro/kg. Treba voditi računa o proizvodnji, ali i o potrošačima, zaključio je.

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za