Regija

KBC Split dobiva novu dnevnu bolnicu za liječenje onkoloških bolesnika: ‘Neće biti gužve, sve funkcionira kao na zapadu’

U Klinici za onkologiju i radioterapiju KBC-a Split idućeg će tjedna biti otvorena nova dnevna bolnica i laboratorij za pripremu citostatika, čime će se značajno povećati polikliničke mogućnosti u liječenju onkoloških bolesnika, a projekt je financiralo Ministarstvo zdravstva sa 6,6 milijuna kuna.


Dnevnu bolnicu otvorit će u četvrtak, 29. studenoga, ministar zdravstva Milan Kujundžić i gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban.

Terapiju u dnevnoj bolnici dnevno prima 80-ak pacijenata, a predstojnik Klinike Eduard Vrdoljak kaže kako će im najmodernije uređena dnevna bolnica, sa 20 novih ležajeva uz dosadašnjih deset, pokriti potrebe za onkološkim liječenjem u sljedećih 20 do 30 godina.

“Radi se o izvanrednom ambulantnom prostoru sa sedam novih ambulanta, čekaonicama koje nisu napučene, te sa sustavom za adekvatnu administraciju ili prijem bolesnika i njihovo raspoređivanje. Sve zajedno funkcionira kao u razvijenim zapadno europskim zemljama i SAD-u”, kaže Vrdoljak.

Medicinske sestre i liječnici u splitskoj onkološkoj klinici provode holistički pristup liječenju i resocijalizaciji pacijenata, pa je tako unutrašnjost bolnice veselo oslikana, a pacijentima koji primaju terapiju, uz ponudu košara s voćem i cvijećem koje ih okružuje, pušta se relaksirajuća glazba.

Klinika je jedinstvena i po svojoj radijskoj postaji Sunce, koja izborom tema i glazbe pomaže u ozdravljenju pacijenata, ali i u širenju dobrih vibracija za sve koji ih slušaju.

Vrdoljak napominje da imaju satnicu koja se poštuje, kao i opremljene, educirane i nasmijane medicinske sestre i liječnike, zbog čega borba protiv raka postaje lakša i bolja za pacijenta. No, za adekvatnu i dostatnu terapiju nedostaju im dva linearna akceleratora,

Projekt dnevne bolnice i laboratorija za pripremu citostatika bio je strateški projekt bivšeg i nedavno preminulog ravnatelja KBC-a Ive Jurića.

HINA

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za