Regija

Katastarske karte Neretve iz 1836. godine dostupne i na internetu

Već su nekoliko mjeseci na internetu dostupne katastarske mape Dalmacije iz prve polovice 19. stoljeća. Karte su u suradnji s Hrvatskim Državnim Arhivom objavljene na stranici Mapire. Moguće je i sinkronizirano gledanje karte s današnjim stanjem što omogućuje lakše snalaženje.

Na stranici su već duže vrijeme dostupne i dvije vojne karte. Jedna je iz pedesetih, a druga  iz osamdesetih godina 19. stoljeća. Sve karte su interaktivne što znači da se detalji mogu povećavati i smanjivati po potrebi.

Na internetu dostupne katastarske mape Neretve iz 1836.

Katastarske karte koje pokrivaju neretvansku doline izradio je 1836. godine izradio austrijski službenik Frane Guberpehigg u sklopu izrade državnog katastra za cijelu Dalmaciju. Izmjera je provedena radi novog načela obračuna poreza. Umjesto dotadašnje desetine porez se planirao prikupljati na osnovu prihoda pojedinih kultura za pojedine katastarske općine. Novi način obračuna poreza stupio je na snagu 1844. godine.


U spomenutim katastarskim mapama ne može se naći novih, dosad neznanih podataka jer su istraživačima i prije bile dostupne u Državnom arhivu u Splitu. Prvi je podatke iz njih opisivao don Radovan Jerković. Neka neretvanska mjesta su proteklih desetljeća zasebno obrađena u obliku monografija (npr. za naselje Vid iz 2004. godine  Katastarska mapa: Mjesto Vid, općina Metković, 1836. g.). Iako je mjerenje katastarske općine Dobranje zasigurno provedeno iz nepoznatog razloga na web stranici nije unesena karta ovog neretvanskog mjesta.

Prvi put su katastarske mape Neretve dostupne široj javnosti posve besplatno. Za kopiranje dijela karata u arhivu u Splitu dosad je bilo potrebno izdvojiti dvjestotinjak kuna.

Sve čestice su označene katastarskim brojevima. Međutim za podatke o vlasnicima potrebno je zaviriti u elaborat u kojem se nalaze svi vlasnici i popis čestica u njihovim vlasništvu, a koji se nalazi u Splitu. Drugi način istraživanja vlasnika pojedine čestice je posjet katastarskom uredu u Metkoviću. Tamo se može tražiti ispis povijesnog stanja čestice. Usluga se naplaćuje, ali za dvjestotinjak kuna dobije se popis svih vlasnika pojedine čestice te godine njihova stjecanja vlasništva.

Bočina je nekada bila na desnoj strani Neretve

Iako su već nekoliko godina dostupne foto-karte doline Neretve iz 1968. godine stanje iz 1836. godine je zanimljivije jer prikazuju tok rijeke Neretve prije regulacije 1881. godine.

Vidljivo je da su današnji nazivi gradskih kvartova prije skoro 200 godina nosili iste nazive. Ipak prošlo je dosta vremena te se nešto i promijenilo. Jerkovac se tada prostirao na dio gdje je današnja ulica Jakova Gotovca jer je ona bila na desnoj strani Neretve.

Može se vidjeti oblik riječnog otoka Piska pokraj Metkovića čijim kanalom danas glavna ulica. Etimologija naziva današnjeg kvarta Duvrat postaje jasnija kad se na karti vidi da je to područje prije 182 godine zvano Pod Uvrati, a postojao je i Nad Uvrati. Zanimljivo je vidjeti da su oko danas usamljene crkve sv. Roka na Rujnici živjele obitelji Delija, Nikolić, Kurt i Dragović.

Povijesnim entuzijastima i lokalpatriotima karte će svakako biti zanimljive, a vjerujem da će svatko zaviriti barem da pogleda što se na mjestu njegove današnje kuće nalazilo prije dvjesto godina.

Katastarske karte Neretve iz 1836. možete pogledati na ovom linku.

likemetkovic.hr