Regija

Kanalizacija u Metkoviću gradit će se novcem EU fondova

Grad Metković je posljednjih mjeseci “izvukao” osam milijuna kuna za ugovore i projektnu dokumentaciju za projekt gradske kanalizacije. Ukupna investicija u kanalizaciju iznosi trideset milijuna eura i financirat će se iz EU fondova.


Na području grada Metkovića trenutno postoji oko 10 kilometara kanalizacijske mreže mješovita sustava. To znači da se zajedno odvode oborinske i fekalne vode, i to koristi tridesetak posto stanovnika.

Projekt “Jadran 2”, koji je aktualna vlast odbacila, predviđao je izgradnju dodatnih 3,3 kilometra glavnih kolektora kanalizacijske mreže mješovitoga sustava, dviju golemih crpnih stanica, svaka vrijedna po pet milijuna kuna, koje bi koristilo samo tridesetak posto stanovnika, te pročistača na Duvratu, čija je procjena bila 16 milijuna kuna, a kod natječaja za odabir izvođača najpovoljnija ponuda je iznosila 39 milijuna kuna, znači oko dva i pol puta skuplje od procjene, pojasnio je gradonačelnik Božo Petrov.

Što se tiče 3,3 kilometra glavnih kolektora mješovitog sustava i dviju golemih crpnih stanica, po staroj varijanti, njihova procijenjena vrijednost u ugovoru je bila 24 milijuna kuna, a projektantska procjena nakon izrade glavnog projekta vrtoglavih 105 milijuna kuna. Tako se vrijednost radova iz ugovora povećala s 42 milijuna kuna na 150 milijuna kuna.

Da se to sve i realiziralo, kanalizaciju bi imalo samo 40 posto građana i to je bio najveći problem. Stoga se krenulo u izradu novih koncepata i odabrat će se onaj koji se pokaže tehnički i ekonomski najprihvatljivijim.

Prema tom novom projektu, za koji je Metković d.o.o. potpisao ugovor za izradu studijsko-projektne dokumentacije, gotovo bi cijeli grad bio pokriven kanalizacijskom mrežom, ukupne dužine četrdesetak kilometara, a sve za gotovo istu cijenu.

Odvojeno bi se odvodile oborinske i fekalne vode, pa će crpne stanice biti kudikamo manje i jeftinije, a i profili cijevi bit će manji. Sve to snižava cijenu kasnijega održavanja sustava, što nije nevažno jer će se to odraziti i na ono što će plaćati građani.

– Novi projekt za gotovo istu cijenu dovodi kanalizaciju do svake kuće – kazao je Petrov.

Tekst: Stanislav Soldo
Foto: CROPIX arhiv
www.slobodnadalmacija.hr

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za