Regija

Kakve su cijene jagoda i odakle su?

Unatoč kiši i vremenu koje nimalo ne pogoduje šetnji ili odlasku u spenzu, jutros su naši sugrađani na placi u Gruža će ćlćčlć uzalud tražili jagode. Već u 10,30 sati tek nekoliko mjerica slasnog voća m će CBoglo se pronaći samo na jednom banku, a susretljivi i razgovorljivi prodavači rekoše nam:

– Zakasnili ste! Jutros su Kominjani dovezli brdo jagoda iz Neretve: sve su ih prodali do 10 sati, otišle su dok si lupio ”dlanom o dlan”!

Nitko nam nije znao reći jesu li se jagode prodavale kao neretvanske ili vrgoračke. No, pod kojom etiketom da su bile u prodaji, nesporno je svibanj ”stađun od jagoda” i doba kad te ukusne plodove, s dodatkom šlaga ili šećera, žele kušati i mladi i stari. Naravno, mnogi u njima uživaju „natur”, bez ikakvih dodataka. A jagodama je potražnja nikad veća, pa i zbog sklonosti kaliranju, odnosno brzom propadanju i gubitku kvalitete uslijed skladištenja ili dužeg čekanja da stignu do trgovine i trpeze.


Stonske jagode bi u prodaju trebale koncem ovog tjedna, mirisne plodove iz Stonskog polja kupci željno očekuju. Jagode se u našoj županiji proizvode i u Konavlima gdje nam Niko Tonković rekao kako su njegove iz nasada na Obodu ”sazrele vjerojatno prve u Hrvatskoj, deset dana prije bilo kojih drugih”:

– Ne vozim ih nigdje, nego prodajem isključivo starim i već poznatim kupcima. Oni znaju koja je kvaliteta i način uzgoja, još nikad nisu požalili. Cijena je 2,50 do 4 eura po mjerici od 500 grama. Ja jagode svaki dan berem u jutarnjim satima i dostavljam već istog dana! – govori Tonković.

Potražnja za jagodama bila je i povod našem obilasku gradskih trgovina. Tamo je, nakon prve polovice travnja i razdoblja prodaje uvoznih jagoda iz Grčke, Španjolske ili Maroka, ponekad i pod etiketom ”Vrgoračke jagode”, nastupilo vrijeme šire ponude neretvanskih jagoda. Tijekom prazničnog vikenda, ali i nakon njega, dio trgovačkih centara nudio je te jagode na akciji, po cijeni od 1,59 eura za mjericu od 500 grama. Obilaskom trgovina tog trgovačkog lanca doznali smo kako, zbog potražnje, trgovci svakih pola sata iz hladnjače donose nove zapakirane mjerice s kojima pune ostakljene vitrine.

Trgovkinja konkurentskog prodajnog lanca ističe kako se ne žale na prodaju, te da će od četvrtka cijene za mjericu jagoda biti svega 2 eura.

Vrgoračke jagode – kako ih prepoznati?

Za razliku od proizvođača iz Stona i Konavala koji se još nisu dosjetili da bilo što poduzmu kako bi zaštitili svoje proizvode, proizvođači iz Vrgorca su u tome daleko odmakli. Neki su na košaricama čak otisnuli i QR-kod koji očitavanjem pruža sve željene podatke, ali su svi prihvatili jedinstveni način pakiranja:- Ako na PVC-košarici nema deklaracije i ako nije ugravirano ”Vrgoračke jagode, Hrvatska”, to vam nisu naše jagode! Cijena kila jagode na njivi u Vrgorcu je 3,30 eura, što su dvije mjerice, a onda vam nakupci podignu na 6 do 8 eura po kilu – priča predsjednik ”Udruge Vrgoračke jagode” Milan Franić i napominje:- Treba reći kako je sad prijelazno razdoblje te neki još koriste lanjske, preostale zelene i plave PVC-košarice. No i na njima treba biti ista, ugravirana oznaka podrijetla jer ih tvornica pravi samo za nas i s tim ne bi trebalo biti mešetarenja. Znam da se mešetari po Zagrebu, ali nisam znao da se to radi i dole na jugu. Jer, zbog granice u Neumu i carinske procedure, u Dubrovniku dosad nismo išli. Moguće da se to promijeni nakon izgradnje Pelješkog mosta te izostanka carinske procedure, ali još uvijek u Dubrovniku nema organizirane prodaje na štandovima, nego smo većinom usmjereni na Split, Rijeku i Zagreb- ističe Franić.

Tekst i foto: Ahmet Kalajdžić/Dubrovacki.slobodnadalmacija.hr

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za