Regija

Kako su se neki obogatili na 900 tuđih hektara: ‘Podobni su nezakonito dobivali državnu zemlju’

Jure Stanić, nezavisni gradski vijećnik iz Opuzena, podnio je kaznenu prijavu glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu protiv nepoznatih počinitelja iz Grada Opuzena i Ministarstva poljoprivrede zbog nezakonitosti prigodom raspodjele državnoga poljoprivrednog zemljišta u dolini Neretve.

– Podnio sam kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja koji su imali saznanja o kriminalnim radnjama i koji su svojim pogodovanjem i opstruiranjem Zakona o poljoprivrednom zemljištu omogućili kriminal prigodom podjele državne zemlje u Opuzenu – kazao je Stanić.

Šprljin poziv
Povod za ovu prijavu bio je nedavni poziv ministra pravosuđa Ante Šprlje, koji je, komentirajući kaznenu prijavu Bože Petrovaprotiv Ivice Todorića, poručio svim građanima RH da prijave nadležnim institucijama sva saznanja o protuzakonitostima i kriminalnim radnjama.


Stanić tako ističe da je podobnim građanima Opuzena omogućen protuzakoniti višegodišnji zakup državnoga poljoprivrednog zemljišta, koji se sada nastavlja preko ugovora o privremenom korištenju tog istog zemljišta uz blagoslov Ministarstva poljoprivrede. Podsjetimo, desetogodišnji zakup 900 hektara državnoga poljoprivrednog zemljišta u dolini Neretve, na kojem su uglavnom podignute plantaže mandarina, istekao je, da bi nakon toga Grad Opuzen pozvao sve zakupoprimce da podnesu zahtjeve za privremeno korištenje tih parcela.

Prema tadašnjim kriterijima, pojedinac je mogao dobiti do najviše dva hektara zemlje, pa se na takav način omogućio zakup za više od 600 obitelji, koje uglavnom žive od poljoprivrede.

Iako je poljoprivreda u Neretvi primarna djelatnost, neki zakupoprimci su za dvadesetak tisuća eura prodali svoje ugovore trećim osobama, čime su prekršili Zakon o poljoprivrednom zemljištu.

Udruga za zaštitu obiteljskoga gospodarstva pisala je o tome ministru poljoprivredeTomislavu Tolušiću, upozoravajući na nezakonitosti dosadašnjeg zakupa, jer, osim prodaje, državne parcele su se davale i u podzakup trećim osobama ili uopće nisu obrađivane. Kako ističe Jure Stanić, nitko od nadležnih institucija, unatoč njegovim višekratnim upozorenjima, ništa nije poduzimao pa je bio prisiljen podnijeti kaznenu prijavu.

– U Opuzenu se već 20 godina pokušava legalizirati agro-kriminal. S obzirom da je nadzor nad korištenjem poljoprivrednog zemljišta u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, bilo je logično da se njima obratim i da ih informiram o kriminalnim radnjama i činjenicama pogodovanja i stjecanja možebitne osobne koristi – kazao je Stanić, naglašavajući da su se kroz nezakonitosti oko zakupa i podjele državne zemlje obrnuli milijuni kuna, a sve na štetu RH i njezinih građana.

Uzurpacija
U Agenciji za državno zemljište, koja je po sadašnjem zakonu nadležna za raspolaganje državnim zemljištem, drže da se državnim parcelama u dolini Neretve – nije zakonito raspolagalo.

– Mnogobrojni poljoprivrednici uzurpirali su državno poljoprivredno zemljište podizanjem trajnih nasada. Postupci raspolaganja od strane jedinica lokalne samouprave nisu vođeni u skladu sa zakonskim propisima, zbog čega su mnogobrojni natječaji za zakup ili prodaju poništavani – smatraju u Agenciji.

Što se, pak, tiče rješenja poljoprivrednog inspektora o protuzakonitom korištenju državnoga poljoprivrednog zemljišta na području grada Opuzena, ona su proslijeđena na postupanje nadležnom Državnom odvjetništvu, doznajemo u Agenciji za državno poljoprivredno zemljište.

Novi zakon u rujnu
Stručne službe Ministarstva poljoprivrede rade na novom zakonu o državnom poljoprivrednom zemljištu, koji će se u saborskoj proceduri naći najkasnije u rujnu ove godine. Među najznačajnijim novinama jest vraćanje raspolaganja državnim zemljištem jedinicama lokalne uprave, budući da se dosadašnji model državnoga gospodarenja preko Agencije za državno poljoprivredno zemljište pokazao manjkavim i neučinkovitim.

U gradu bez komentara
Komentar na kaznenu prijavu nezavisnog vijećnika, Jure Stanića protiv nepoznatih počinitelja, koji su kako navodi imali saznanja o kriminalnim radnjama kod podjele države zemlje, nismo uspjeli dobiti u Gradu Opuzenu, koji je uz Ministarstvo poljoprivrede izrijekom spomenut. Tajnica nam je kazala da je gradonačelnik, Ivo Mihaljević zauzet obvezama i sastancima, zbog čega nam se nije mogao javiti.