Regija

KAKO JE MOGUĆE? Hobotnice u Neretvi u Metkoviću, raže u Čapljini

Institut za oceanografiju i ribarstvo objavio je kratak članak vezan uz morske ribe koje zalaze duboko u deltu Neretve uslijed smanjenog dotoka slatke vode.

“Neki organizmi prilagođeni su za život u uvjetima promjenjive slanosti mora (eurihalini organizmi). Tako npr. obilaskom slapa Skradinski buk možemo vidjeti morske ribe poput cipla, lubina i orade. Postoje i organizmi koji takve promjene slanosti ne mogu tolerirati (stenohalini organizmi).

Nije za očekivati da će se modropjega raža – Raja miraletus (na slici) pojaviti u uvjetima vrlo niske slanosti, no nama je poznat njezin nalaz u blizini Čapljine, duboko u delti Neretve. Sve izražajniji dotok morske vode (što zovemo slani klin) u deltu nikako ne može imati pozitivan utjecaj na tamošnje, zaštićene slatkovodne ekosustave.


Osim raže, poznavatelji ribolova iz tog područja već neko vrijeme znaju da se na području Metkovića sve češće znaju uloviti lignja i hobotnica, ali i mnoge druge vrste organizama koje tu nisu uobičajene. Pojavu tih morskih vrsta i moguće uzroke njihovog sve češćeg prodora u deltu opisali smo u radu koji je izašao u novom broju našeg časopisa Acta Adriatica.

Molimo vas da nam dojavite svaki neobični nalaz morskih organizama na tom području”, poručuju iz splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo, prenosi Dalmacija danas.

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za