Regija

Kako izgleda živjeti život bez nasilja u Metkoviću?

Zivot bez nasilja

Danas su u Metkoviću nastavljene aktivnosti u sklopu preventivnog projekta „Živim život bez nasilja“ kojeg u Hrvatskoj zajednički provode Ministarstvo unutarnjih poslova i UNDP, a od ove godine kao ključni partner provodi ga i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Radi se o projektu koji je usmjeren na prevenciju svih oblika nasilja i izgradnji kulture nenasilja kod mlade populacije.

Tijekom prijepodnevnih sati u Osnovnoj školi don Mihovil Pavlinović učenicima sedmih razreda održana je interaktivna radionica o nenasilju i toleranciji koju su proveli Miro Marijanović, policijski službenik PU dubrovačko-neretvanske i Mislav Mandir, predstavnik nevladine organizacije „Status M“. Gdje i kako mogu potražiti pomoć i zaštitu od svih oblika nasilja, važnost izgradnje pozitivnih odnosa s okolinom i komunikacije u odnosima te kultura nenasilja, samo su dio zanimljivih informacija koje su se učenicima uputile tijekom radionice. U radionici su sudjelovali i županijska koordinatorica za školske preventivne programe Marija Mioč te ravnatelj škole gosp. Petar Jakić.

Nakon interaktivne radionice u Gradskom kulturnom središtu Metković upriličen je umjetničko-edukativni program na kojem su uzvanici i školarci mogli pogledati kazališnu predstavu u režiji Zijaha Sokolovića „Nasilje, za nasilje nema opravdanja“ koja je dio projekta THE/ARTO, prvog sustavnog projekta edukacije djece kroz umjetnost u Hrvatskoj. Ovom kazališnom predstavom mladima se kroz umjetnički izražaj pokazalo koji su mitovi o nasilju i kako reći NE nasilju.
Kazališnu predstavu pratilo je dvjestotinjak učenika sedmih razreda sa područja Metkovića, predstavnici školstva, Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Metkovića i ostalih relevantnih institucija, načelnik Policijske postaje Metković te djelatnici PU dubrovačko-neretvanske.


 

Tekst i foto: dubrovniknet team, www.dubrovniknet.hr