Regija

Kada bude izgrađen, most Počitelj će biti među najvišima na Balkanu

Most Počitelj, čija je gradnja otpočela prije nešto više od godinu, sa svojim stubovima iznad Neretve, već plijeni pažnju svih onih koji putuju magistralnom cestom M17.

Kada bude izgrađen, ovaj most, u dužini od 970 metara, na dionici autoceste Počitelj – Zvirovići, bit će najviši most na Koridoru 5C, ali, zasigurno, jedan i od najviših na prostoru bivše države, piše Čapljinski portal.

Riječ je o velikom građevinskom poduhvatu, ali je napredak na izgradnji ovog mosta, praktično, svakim danom sve vidljiviji.


Iako je puno vremena utrošeno na izgradnju temelja za stubove, a prethodno, da bi se uopće pristupilo gradilištu, bilo je potrebno izgraditi privremeni most preko Neretve, ipak, obrisi ovog kolosalnog mosta su itekako vidljivi.

Od šest stubova, a svaki je priča za sebe, preostalo je izgraditi još jedan, budući da su na terenu na kojem će se graditi u tijeku dodatna geofizička ispitivanja.

Također, izgrađen je jedan upornjak mosta.

”Svaki dan je vidljiv napredak. Paralelno smo radili tri stuba i, praktično, na jednom stubu smo išli po šest metara dnevno, a svaki drugi dan betonirali. Najviši stub je 97 metara, a na njega, kao i na ostale ide još osam metara rasponske konstrukcije, pa je u konačnici njegova visina iznad temelja 105 metara, dok visina temeljne konstrukcije iznosi 4,5 metra. Ostali stubovi su visoki 92, dva po 91, 88 i 66 metara”, objašnjava Ismet Hajduk, glavni inžinjer za mostove i objekte talijanske kompanije “IRD Engineering”, koja vrši nadzor nad cijelom dionicom.

Trenutno se, priča Hajduk, završava vrlo rizična faza koja se odnosi na izradu baznog segmenta, a pitanje je dana kada će se ukazati prvi metri mosta.

Hajduk, koji ima veliko iskustvo i zbog učešća u gradnji autoceste u Hrvatskoj, ističe da je, s građevinskog aspekta, most Počitelj jedan od najzahtjevnijih u bivšoj državi, kako zbog činjenice da se na jednim stubovima grade dva smjera autoceste tako i zbog same visine stubova. Slični projekti su rađeni, navodi, u Crnoj Gori i Sloveniji.

Uz ovaj arhitektonski gigant na dionici autoceste Počitelj – Zvirovići, u dužini od 11 kilometara, a koja će u konačnici biti poveznica s graničnim prijelazom Bijača, grade se još tri mosta, dva tunela, od kojih je jedan umjetni ili tzv. lažni, jedan nadvožnjak, pet podvožnjaka i naplatne kućice.

Na cijeloj trasi se trenutno radi odvodnja, a umjetni tunel će biti završen za dva mjeseca. Također, gradnja tunela Počitelj, koji se nalazi iza kolosalnog mosta, napreduje, a u tijeku su radovi na odvodnji i drenaži.

Od kraja mosta Počitelj pa do istoimenog tunela slijedi najzahtjevniji i izrazito rizičan dio radova s obzirom na to da se ispod nalazi željeznička pruga. Radovi se, praktično, izvode miniranjem i, kako napominje Hajduk, ne smije se dozvoliti obrušavanje na prugu.

Izgradnja dionice Počitelj – Zvirovići financira se iz sredstava osiguranih u okviru zajma sklopljenog s Europskom investicijskom bankom (EIB) u visini od 100 milijuna eura i bespovratnim sredstvima Europske unije u visini od pet milijuna eura.

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za