Regija

JUTROS U DUBROVAČKOJ BOLNICI: Otvoren odjel palijativne skrbi

Bolnica Dubrovnik

Na prigodnoj je svečanosti u Općoj bolnici Dubrovnik stečajni ravnatelj dr Jerko Ferri Certić na četvrtom katu bolničke zgrade otvorio Odjel palijativne skrbi. U uređenje odjela s 60 kreveta je uloženo 10,6 milijuna kuna. Dio kapaciteta je prenamijenjen potrebama liječenja onkoloških bolesnika a odjel je rezultat zajedničkog truda Zaklade Blaga djela, županije, bolnice i grada Dubrovnika, kao i Dubrovačke biskupije.

– Dok u dijelu hrvatskih bolnica u puno većim gradovima čak otpadaju stropovi ili se uz njih vežu najlošiji epiteti nebrige, ovdje imamo potpuno drugačiju i pozitivnu situaciju gdje smo zajedničkim snagama postigli nešto izuzetno kvalitetno. Moramo učiniti da ova bonica postane još i bolja. Ovo je projekt u kojem smo se svi zajednički potrudili i u roku smo uspjeli. Bilo je predviđeno i palijativno liječenje, a mi smo zbog situacije u kojoj se bolnica nalazi načinili da smo u te prostore preselili onkološku dnevnu bolnicu i ostavili četiri apartmana koja ćemo pokušati dati na tržište i tako pomoći bolnici u teškoj financijskoj situaciji. Palijativna će nam skrb omogućiti da dobijemo i više novca od HZZO-a te ćemo uz više novca moći i bolje poslovati- rekao je otvarajući Odjel palijativne skrbi dr Ferri Certić i naglasio kako bolnici za redovito poslovanje treba 13,7 milijuna kuna ali dobiva 12,5 milijuna nužni potrebni preostali novac treba riješiti s nadležnim ministarstvom. On je ustvrdio kako je bolnica u posljednjih pet godina zaradila 36 milijuna kuna kroz dodatne aktivnosti inozemnim pacijentima, osobito turistima s cruisera.

– Ovo je veliki korak u ublažavanju patnji naših sugrađana oboljelih od teških bolesti te lijepi primjer zajedničkog djelovanja- dodao je župan dubrovačko- neretvanski Nikola Dobroslavić dok je predstavnik zaklade Blaga djela Nikola Obuljen dodao:- Zaklada je bila od početka u ovom priojektu i sretni smo da je uspješno završen. Projekt može biti primjer za ubuduće, a ušli smo da bi i ljudi lošijeg imovnog stanja imali potpuno jednaka prava kao i najbogatiji pacijenti. Ovo nije zadnji projekt i planiramo nove, slične poteze.


Navedeni je odjel jedan od prvih bolničkih odjela u Hrvatskoj za boravak bolesnika koji su u terminalnoj fazi malignih bolesti i s kroničnim neizlječivim bolestima. Tu će im ublažiti bolovi, smanjiti neugodni simptomi bolesti i podignuti kvaliteta života u razdoblju kada liječenja više nema.

Tekst i foto: Ahmet KALAJDŽIĆ, www.dubrovacki.hr