Regija

JUTROS U DUBROVAČKOJ BOLNICI: Otvoren odjel palijativne skrbi

Bolnica Dubrovnik

Na prigodnoj je svečanosti u Općoj bolnici Dubrovnik stečajni ravnatelj dr Jerko Ferri Certić na četvrtom katu bolničke zgrade otvorio Odjel palijativne skrbi. U uređenje odjela s 60 kreveta je uloženo 10,6 milijuna kuna. Dio kapaciteta je prenamijenjen potrebama liječenja onkoloških bolesnika a odjel je rezultat zajedničkog truda Zaklade Blaga djela, županije, bolnice i grada Dubrovnika, kao i Dubrovačke biskupije.


– Dok u dijelu hrvatskih bolnica u puno većim gradovima čak otpadaju stropovi ili se uz njih vežu najlošiji epiteti nebrige, ovdje imamo potpuno drugačiju i pozitivnu situaciju gdje smo zajedničkim snagama postigli nešto izuzetno kvalitetno. Moramo učiniti da ova bonica postane još i bolja. Ovo je projekt u kojem smo se svi zajednički potrudili i u roku smo uspjeli. Bilo je predviđeno i palijativno liječenje, a mi smo zbog situacije u kojoj se bolnica nalazi načinili da smo u te prostore preselili onkološku dnevnu bolnicu i ostavili četiri apartmana koja ćemo pokušati dati na tržište i tako pomoći bolnici u teškoj financijskoj situaciji. Palijativna će nam skrb omogućiti da dobijemo i više novca od HZZO-a te ćemo uz više novca moći i bolje poslovati- rekao je otvarajući Odjel palijativne skrbi dr Ferri Certić i naglasio kako bolnici za redovito poslovanje treba 13,7 milijuna kuna ali dobiva 12,5 milijuna nužni potrebni preostali novac treba riješiti s nadležnim ministarstvom. On je ustvrdio kako je bolnica u posljednjih pet godina zaradila 36 milijuna kuna kroz dodatne aktivnosti inozemnim pacijentima, osobito turistima s cruisera.

– Ovo je veliki korak u ublažavanju patnji naših sugrađana oboljelih od teških bolesti te lijepi primjer zajedničkog djelovanja- dodao je župan dubrovačko- neretvanski Nikola Dobroslavić dok je predstavnik zaklade Blaga djela Nikola Obuljen dodao:- Zaklada je bila od početka u ovom priojektu i sretni smo da je uspješno završen. Projekt može biti primjer za ubuduće, a ušli smo da bi i ljudi lošijeg imovnog stanja imali potpuno jednaka prava kao i najbogatiji pacijenti. Ovo nije zadnji projekt i planiramo nove, slične poteze.

Navedeni je odjel jedan od prvih bolničkih odjela u Hrvatskoj za boravak bolesnika koji su u terminalnoj fazi malignih bolesti i s kroničnim neizlječivim bolestima. Tu će im ublažiti bolovi, smanjiti neugodni simptomi bolesti i podignuti kvaliteta života u razdoblju kada liječenja više nema.

Tekst i foto: Ahmet KALAJDŽIĆ, www.dubrovacki.hr

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za