Regija

JP Autoceste FBiH naplaćuje penale: Most Počitelj bit će završen tek na ljeto 2023.

Na mostu Počitelj su krajem prošlog mjeseca spojena dva gigantska stuba, visine 97 metara, koji slovi kao najviši i onaj od 93 metra.

Spajanjem ova dva stuba, koji su u građevinskom dnevniku označeni kao S2 i S3 izgrađeno je dodatnih 147 metara mosta. Podsjetimo, u lipnju su spojeni S3 i S4, čija je visina 91 metar.

To što je trenutno izgrađeno nešto manje od 300 metara mosta, od ukupne dužine od gotovo kilometar, bile bi dobre vijesti da rok za izgradnju nije davno probijen. Prema ugovoru s azerbejdžansko-kineskim konzorcijem Azvirt Limited Liability Company te Sinohydro Corporation Limited i Powerchina Roadbridge Group Co., kolosalni most je trebao biti završen u ožujku ove godine.


Kako piše Avaz, Autoceste FBiH su tijekom zadnjih mjeseci izvođače radova ozbiljno upozoravale, a iako su radovi intenzivirani, probijen je i novi rok koji je bio produžen do 5. rujna.

U Autocestama FBiH ne kriju razočarenje takvim ishodom, a kako su kazali, novi predviđeni rok za završetak radova koji su im izvođači dostavili je 29. kolovoz 2023. godine. To bi značilo, naveli su, da će ukupno produženje ugovorenog roka biti 17,5 mjeseci.

–Osim ovog, već dodijeljenog produženja roka od 174 dana, dodatno produženje izgradnje mosta Počitelj u ovom trenutku nema nikakvo ugovorno uporište. S ciljem uspješnog završetka ugovora, investitor će analizirati svoja ugovorna prava te će početi naplaćivati penale izvođaču radova ili raskinuti ugovor, kazali su iz Autocesta FBiH.

Iako ova građevina, sa svoja tri spojena stuba, plijeni pažnju, ipak, kako smo se uvjerili na licu mjesta, skoro polovica mosta je nedovršena. Veliko je pitanje kada će biti završena ostala tri stuba, S1, S5 i S6, čija je visina 91, 88 i 66 metara, kao i drugi upornjak.

– Trenutno se radi rasponska konstrukcija tih stubova. Ali malo manje od polovice rasponske konstrukcije, upornjak U2, kao i završni radovi na čitavoj dužini mosta, ostali su nedovršeni, potvrdili su u Autocestama FBiH.

Izvor: Čapljinski portal

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za