Regija

JOŠ JEDAN SLUČAJ OSPICA U DUBROVNIKU Zaražen dubrovački doktor: Problem necijepljenja je ogroman

Liječnik zaposlen u dubrovačkoj Općoj bolnici Pero Markunović u srijedu je uputio poruku svim roditeljima koji odbijaju cijepiti vlastitu djecu, što je u Dubrovniku poseban problem, a u javnosti se o njemu počelo pričati u svjetlu nekoliko slučajeva zaraze ospicama. Markunović je upravo jedan od zaraženih, koji je ospice dobio iako je cijepljen, ali zbog poražavajuće stope procijepljenosti u gradu nije ga zaštitio kolektivni imunitet.

Trenutno se nalazi u izolaciji, a u svojem javnom obraćanju prozvao je roditelje koji ne vjeruju u važnost pravovremenog cijepljenja, zbog čega su sad pod rizikom svi pacijenti s kojima je on u zadnje vrijeme radio.

– Drage mame i tate, ja sam doktor u Općoj bolnici Dubrovnik. Trenutno ležim u izolaciji s ospicama, a imam dijete koje ima 10 mjeseci i još nije cijepljeno jer po kalendaru cijepljenja još nije dovoljno stara. Ja sam ospice dobio dok sam bio dežuran, a uredno sam cijepljen, o čemu imam i dokaze – započeo je dr. Markunović, čiji status prenosimo uz njegovu dozvolu.


– Htio bih vam skrenuti pažnju na ozbiljnost problema necijepljenja u Dubrovniku, ali i Hrvatskoj. Ja sam, naime, budući da sam bio cijepljen i nisam mislio da imam ospice, bio u kontaktu s malim bebama od 2 mjeseca, trudnicama, svojim djetetom i bolesnicima u bolnici koji su sad pod rizikom da im se nešto ozbiljno dogodi jer neki roditelji (i to njih 60 posto) nisu cijepili svoju djecu i mene nije zaštitio kolektivni imunitet – upozorio je, pa nastavio:

– Ja znam da vas puno misli da cjepivo za mo-pa-ru uzrokuje autizam, ali to nikada nitko na svijetu nije uspio dokazati. Ako već postoji medicina kojoj neki od vas očito ne vjeruju, onda vas pitam kada dobijete jedan dan infarkt ili karcinom dojke hoćete li isto reći da imunoterapija uzrokuje neke opskurne bolesti ili da aspirin uzrokuje sljepoću? Da vam dijete, ne daj Bože, ima leukemiju, nećete ga liječiti kemoterapijom jer ista ta kemoterapija uzrokuje druge vrste tumora? Na ovo ćete reći da nisu isto leukemija i ospice. Ospice su smrtonosna bolest, a smrtnost je do 30 posto u bolesne djece, transplantiranih bolesnika i ljudi na imunosupresivnoj terapiji. Hoćete li tada reći nekom ocu, majci, bratu, suprugu koji je ostao bez svojeg voljenog: “Ja bih radije ospice nego autizam”. A šire se zrakom – upozorio je liječnik iz Dubrovnika.

jutarnji.hr