Regija

Jenjava broj zaraženih nakon korona-svadbe u dolini Neretve, ali lokalni stožer je na mukama

Koronavirus ipak jenjava u Metkoviću i dolini Neretve.

Prema podacima Epidemiološke službe, u ponedjeljak nije bilo novozaraženih, što je itekako dobar znak bez obzira na to što se tijekom vikenda u pravilu obavlja manji broj testiranja. U Metkoviću su evidentirana 32 aktivna slučaja zaraze, dok ih je u cijeloj dolini Neretve četrdesetak.

Porast broja oboljelih u gradu posljedica je jedne svadbe, a policija je protiv organizatora, mladenaca, podnijela i kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu zbog širenja zarazne bolesti. Ako se epidemiološka situacija pogorša, u Metkoviću bi se mogle primijeniti i strože mjere, no nadamo se da se to ipak neće dogoditi.


– Budno pratimo novonastalu situaciju, a primjena strožih epidemioloških mjera svakako je jedna od mogućnosti koju ne treba isključivati. Za sada se nadamo da će građani svojim odgovornim ponašanjem omogućiti povoljniju epidemiološku situaciju, te da neće doći do pogoršanja situacije – poručuju iz gradskog Stožera civilne zaštite.

Ima li u ovom trenutku prijavljenih svadbenih svečanosti na području grada i tko ih kontrolira?

– Sukladno važećoj odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite, svadbe se prijavljuju županijskoj Službi civilne zaštite. Svadbene svečanosti događaju se svaki vikend, a kontrolu provode službenici Civilne zaštite, državni inspektori, policajci i Civilna zaštita. Ponavljamo i apeliramo na građane da se pridržavaju svih epidemioloških mjera, a pogotovo na mladence koji organiziraju vjenčanje – rezolutni su u Civilnoj zaštiti Metkovića.

Može li gradski Stožer utjecati na vjenčanja preko granice s BiH, gdje se svakog vikenda održavaju svadbe s više stotina uzvanika, uglavnom s područja Metkovića i doline Neretve?

– Gradski Stožer ne može utjecati na događanja preko granice, jedino možemo apelirati na odgovornost građana koji zbog osobnih ili obiteljskih razloga putuju u susjednu državu – zaključuju u Stožeru, piše Stanislav Soldo za Slobodnu Dalmaciju.

foto: Ilustracija