Regija

Je li histerija prevelika? Nakon tragične smrti devetogodišnjaka strah i nepovjerenje caruju Metkovićem, u bolnicu se šalje i zbog niskog tlaka, bolova u leđima…

Kako smo već i najavljivali, u slučaj smrti devetogodišnjeg dječaka Gabrijela Bebića – koji je umro zbog neodgovarajuće dijagnostike u Domu zdravlja i Hitnoj pomoći u Metkoviću – uključilo se Državno odvjetništvo.

Službena potvrda za to stigla je iz Dubrovnika.

– Nadležno Državno odvjetništvo u Dubrovniku, stalna služba u Metkoviću, provodi izvide u povodu smrti devetogodišnjeg Gabrijela Bebića iz Metkovića – kazao nam je zamjenik županijskog državnog odvjetnika Vlatko Cibilić.

Ovakav nastavak slučaja predvidjela je i odvjetnica Ingrid Barić, koja zastupa brojne žrtve hrvatskog zdravstvenog sustava, nakon neslužbenih inspekcijskih nalaza da liječnici u Metkoviću nisu prepoznali kliničku sliku preminulog devetogodišnjaka, a na teret im se stavlja i neodgovarajući transport dječaka.


Komplicirano postupanje

– Ključan je dokaz na koji se način prepoznaje klinička slika i kakvu je kliničku sliku imao tragično preminuli devetogodišnjak. Nestručnost liječnika tek treba dokazati, što je jako težak posao. Moram naglasiti da u DORH-u nisu stručni za ovu problematiku. Liječnice su završile medicinu i za njih se ne može reći da su nestručne. Ako DORH smatra da su nestručne, onda to treba i dokazati, što je jako težak posao jer su one završile medicinu i imaju licencije – kaže odvjetnica Barić, koja smatra da se na temelju medijskih natpisa i drugih saznanja Državno odvjetništvo uključilo po službenoj dužnosti.

– U takvom kaznenom postupku roditelji djeteta su oštećenici – objašnjava Barić, dodajući da roditelji mogu pokrenuti i građansku parnicu protiv ustanove, ali i liječnika, za odštetu.

Postupanje DORH-a u svakom je slučaju komplicirano.

– Najprije se angažiraju vještaci koji će napraviti nalaz slučaja devetogodišnjeg dječaka i koji će biti podloga za daljnja postupanja. Nalaz inspekcije i HLK samo su indicije da se nešto eventualno dogodilo. Nakon toga slijede izvidne radnje svih aktera, uključujući i roditelje. Policija će doći u Dom zdravlja, odnosno Hitnu pomoć, ili će djelatnici biti pozivani da daju iskaz u policiji. Na temelju obavljenih izvida može se i ne mora podignuti optužnica – objasnila je Barić, koja naglašava da nije sklona kažnjavanju liječnika zbog ovakvih propusta. – Oduzimanje licencije primjereno je jedino kod koruptivnih kaznenih djela – kazala je odvjetnica Ingrid Barić.

– DORH u svojim izvidima treba utvrditi apsolutno sve okolnosti. Koliko su liječnici toga dana radili, koliko su pacijenata primili. Nisu oni strojevi, nego ljudi od krvi i mesa. Dakle, treba vidjeti sve okolnosti koje su se dogodile, pa i to što su roditelji malenoga poduzeli kad su došli na Hitnu pomoć – rekla je Barić.

Maksimalno nepovjerenje

I dok se čekaju službeni nalaz inspekcije Hrvatske liječničke komore i Ministarstva zdravstva, te izvidi DORH-a, u Metkoviću je nastupila svojevrsna histerija potaknuta nepovjerenjem u zdravstvene institucije. U strahu su jednako i pacijenti i liječnici. U toj pomalo shizofrenoj situaciji na bolničko se liječenje šalje koga treba i koga ne treba. Liječnici, u strahu za svoj položaj, tako u bolnice upućuju i ljude koji bi u drukčijim okolnostima zasigurno ostali ležati u kućnim uvjetima. Doznajemo da je tako jedna 90-godišnjakinja nakon pregleda na Hitnoj pomoći helikopterom transportirana u bolnicu iz straha da ne bi preminula na Hitnoj.

U dubrovačku bolnicu u noći na četvrtak, neslužbeno doznajemo, primljeno je pet pacijenata iz Metkovića od kojih većina nije bila za daljnje bolničko liječenje jer se radilo, primjerice, o niskom tlaku, virozi ili bolovima u leđima, što se sve moglo liječiti u kućnim uvjetima. Liječnici, pa i oni s višegodišnjim iskustvom, postali su nesigurni pa i za najmanju potrebu upućuju pacijente na bolničko liječenje.

Odjel pedijatrije bolnice je pun, i to ne samo malih pacijenata iz Metkovića i doline Neretve, nego i s Pelješca, Korčule…

– Odjel pedijatrije naše bolnice je pun. Nakon tragičnog slučaja u Metkoviću svi pedijatri s područja županije šalju djecu u bolnicu. Morali smo na Pedijatriji ubaciti dodatne krevete da bismo mogli smjestiti sve male pacijente koji nam dolaze – kazao je ravnatelj Marijo Bekić, naglašavajući da liječnici šalju djecu izravno na Pedijatriju.

– Kolege na terenu su preoprezni, a mi nastojimo pružiti zdravstvenu skrb unatoč nedostatku liječnika pedijatara i sestara – zaključio je Bekić.

 

Tekst: Stanislav Soldo / www.slobodnadalmacija.hr