Regija

Jambo upozorava: Metković će postati drugi Napulj

metković by ploce.com.hr

Zbog jednotjednog odvoza smeća grad Metković uskoro će postati Napulj, ističe u priopćenju za javnost bivši gradonačelnik i gradski vijećnik HSS-a Stipe Gabrić Jambo, koje je objavljeno na internetskoj stranici HSS-a. On ističe da je “Čistoća” u prošloj godini ostvarila više od milijun kuna dobiti, te da ima dovoljno sredstava za odvoz smeća.

“Kante koje su podijeljene trebao je kupiti Fond za zaštitu okoliša i Grad Metković, a ne komunalno poduzeće ‘Čistoća’, jer je to obaveza Grada. Međutim, vjerojatno je Grad izvršio pritisak i onaj dio koji je trebao platiti Grad, platilo je komunalno poduzeće ‘Čistoća’”, objasnio je Stipe Gabrić odnose na relaciji Grad – “Čistoća”, te podsjetio na to da je Gradsko vijeće smanjilo sredstva “Čistoći” za 800.000 kuna namijenjenih za uređenje javnih i zelenih površina.

“Ljudi u Metkoviću dobili su neadekvatne kante, građani ovoga grada trebali bi razvrstavati komunalni otpad, svaki kvart trebao bi imati zelene otoke kako bi se otpad mogao razvrstavati na plastiku, staklo, biljni ili svaki drugi otpad. Međutim, uprava ‘Čistoće’ našla je solomonsko rješenje – pokrili su 50 posto kućanstava kantama za smeće i smanjili odvoz otpada na jednom tjedno, a sve kako bi zakrpali nastalu rupu u proračunu”, kaže Jambo.


“Mislim da će grad, kad je u pitanju smeće, više sličiti na Napulj, a svi znamo što se dogodilo u Napulju prije nekoliko godina. Ugrožen je standard građana Metkovića i smatram da građani trebaju izvršiti pritisak da komunalno poduzeće ‘Čistoća’ zaposli više ljudi, jer za to ima sredstava, kako bi se vratio odvoz komunalnog otpada na dva ili tri puta tjedno, kako je to nekada i bilo”, predložio je Jambo vraćanje na stari način prikupljanja otpada.

Tekst: Stanislav Soldo, www.slobodnadalmacija.hr
Foto: ploce.com.hr