Regija

Istraživačka ekipa spustila se na 225 metara dubine što je do sada najveća dubina neke od 138 istraženih jama u dolini Neretve

Jama Kraljević na Tornju nalazi se na predjelu Vidonja kod sela Goračići. Ulaz u jamu pronašli su Stipe Maleš i Goran Rnjak 2019. godine, a kako nisu imali informaciju o postojanju lokalnog naziva, nazvali su je Kraljević na Tornju. Tom prilikom su je istražili do 80 metara dubine gdje su bili primorani stati zbog nedostatka opreme. Tijekom 2022. godine Dino Grozić i Goran Rnjak nastavljaju istraživanje i dosežu gotovo 150 metara dubine te ponovno ostaju bez opreme za nastavak istraživanja – piše Dubrovacki.hr.

Nastavak istraživanja jame Kraljević na Tornju proveden je proteklog vikenda u organizaciji Udruge za promicanje zaštite prirodne i kulturne baštine Neretve Baštinik, a u istraživanju su sudjelovali Branko Jalžić, Paško Visković i Matea Vučko uz logističku potporu Markice Vuice, predsjednika Udruge. Tijekom posljednje akcije jama je u cijelosti istražena a istraživačka ekipa spustila se na 225 metara dubine što je do sada najveća dubina neke od 138 do sada istraženih jama u dolini Neretve. Od 1995. primat najdublje jame sa 144 metra dubine imala je Vištičina jama iznad sela Dukati u općini Slivno.


U istraživanju jame „Kraljević na Tornju“ sudjelovali su članovi udruga: SO Sv. Mihovil, Šibenik; SO HPD Željezničar, Zagreb; Geonatura d.o.o.za stručne poslove zaštite prirode, Zagreb; SAK Ekstrem, Makarska, Hrvatsko biospeleološko društvo, Zagreb; SK Ozren Lukić, Zagreb; SD Meandar, Tučepi; i Baštinik, Metković. Iz Udruge Baštinik zahvaljuju svima koji su sudjelovali u istraživanju ovog interesantnog speleološkog objekta posebno obitelji Luiđija Barišića i načelnici općine Zažablje Maji Vrnoga koja cijeni i podupire aktivnosti udruge Baštinik.

Tekst i slika: Dubrovacki.hr

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za