Regija Županija

Ishođena potvrda o priznavanju klona sorte Malvasija dubrovačka

Nakon ispunjavanja svih propisanih uvjeta, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu izdala je službenu potvrdu o priznavanju klona vinske sorte Malvasija dubrovačka VV-141.


Naime, Dubrovačko-neretvanska županija, Grad Dubrovnik i Općina Konavle potpisali su sporazum kojim su u proteklih pet godina sufinancirali projekt istraživanja i kloniranja ove vinske sorte. Ishođenje navedene potvrde o priznavanju klona omogućit će se veći broj sadnica te veća proizvodnja vina Malvasija koje je kroz prošlost imalo veliki značaj za dubrovačko područje.

Podsjetimo, Malvasija dubrovačka sorta je karakteristična za južni dio Republike Hrvatske, a najviše nasad ove loze nalazi se na području Općine Konavle. Malvasija je vino cijenjeno još od doba Dubrovačke Republike.

Iako se u jednom trenutku strahovalo kako će ova sorta u potpunosti nestati, intenzivirali su se napori za njenom revitalizacijom. Tako je i prošle godine u Cavtatu održan kongres koji je okupio više od 300 proizvođača Malvasije iz cijelog svijeta i gdje su istaknuti napori za većom, ali i kontroliranom proizvodnjom na području naše županije.

Tekst i foto: Dubrovačko-neretvanska županija

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za