Regija

Inspekcija u Metkoviću je gotova. Liječnici Hitne su krivi za smrt dječaka?

ZAVRŠEN je inspekcijski nadzor Stručnog povjerenstva Ministarstva zdravstva i Povjerenstva Hrvatske liječničke komore u DZ-u Metković, Hitnoj pomoći Metković i KBC-u Split zbog smrti 9-godišnjeg Gabrijela Bebića iz Metkovića.

Neodgovarajući transport i neprepoznavanje kliničke slike

Iz Slobodne Dalmacije javljaju da imaju neslužbene, ali vrlo pouzdane informacije kako je inspekcija utvrdila da liječnici u DZ-u Metković i Hitnoj pomoći u Metkoviću nisu prepoznali kliničku sliku teško bolesnog djeteta.

Također, Slobodna Dalmacija javlja da se liječnicima na teret stavlja i transport dječaka iz Metkovića prema KBC-u Split, koji je po mišljenju inspekcijskog nadzora bio neodgovarajući, odnosno nisu dijete pripremili za medicinski transport.


Uz to, inspekcijski nadzor je utvrdio da su u posljednje jutro života Gabrijela Bebića liječnici prebacivali njega i njegovog oca od pedijatrijske ambulante do ambulante Hitne pomoći, javlja Slobodna Dalmacija.

Pomoćnik ministra zdravstva Vili Beroš je za Index potvrdio da je u Metkoviću obavljen inspekcijski nadzor, ali nam nije htio otkriti detalje.

Bez prigovora na KBC Split

Međutim, da bi nalaz inspekcije bio potpun, treba pričekati obdukcijski nalaz.

Slobodna Dalmacija saznaje da Stručno povjerenstvo ministarstva zdravstva i Povjerenstvo HLK nemaju nikakav prigovor na postupanje i rad djelatnika KBC-a Split i Klinike za pedijatriju.

“Sudbina ili loša sreća”

Podsjetimo, Index je otkrio da je u Metkoviću dvoje djece u razmaku od dvije godine preminulo, a oboje je bilo vraćeno s Hitne.

Razgovarali smo i s dr. Marijanom Matić, voditeljicom ispostave Hitne medicinske pomoći Metković, koja nam je rekla da se tu ne može nikoga optužiti za smrt dječaka jer je “zakazala sudbina ili se radilo o lošoj sreći”.

“Dijete je bilo u nedjelju dva puta kod nas na Hitnoj. Dijete je pregledano, pretrage nismo radili jer u Metkoviću ne postoji laboratorij i rtg koji radi nedjeljom. Dakle, sve što možemo nedjeljom napraviti je napravljeno, da je bilo indikacije da se dijete transportira, ono bi bilo upućeno u KBC Split. Mi smo sve napravili po pravilima službe. Dijete je upućeno kako je upućeno i završilo je kako je završilo”, rekla je Matić u razgovoru za Index.

“A uostalom, možete zvati i KBC Split jer dijete nije umrlo u Metkoviću, nego u KBC-u Split. Umrlo je od streptokoknog sindroma od kojeg spasa nema. I njegova pedijatrica je znala što će se raditi, da se unaprijed ne može znati u što će se pretvoriti, svako dijete liječimo na isti način, to se događa rijetko, ali se događa. Sad imate zdravo dijete, a za pola sata ne. To su sepse. Ali kad do toga dođe, imamo bolnice za liječenje”, rekla nam je Matić.

Na pitanje tko je zakazao u ovom slučaju, Matić nam je odgovorila protupitanjem: “Zašto mislite da je netko zakazao? Ne znam zašto vam je slučaj zanimljiv. Zakazala je sudbina ili loša sreća. Treba pogledati obdukcijski nalaz. Za sve postoji protokol i način kako se bolest liječi. Zašto bi netko bio kriv?”

index.hr