Regija

I Metkovci će plaćati parking

U Metkoviću uskoro počinje naplata parkiranja. Aktualna gradska vlast, kako je i najavljivala u predizbornoj kampanji, odlučila se na ovakav potez kako bi uvela red na gradskim ulicama. Grad je podijeljen u dvije zone naplate – cijena sata parkiranja u prvoj zoni iznosi pet kuna, a u drugoj zoni tri kune.


Naplaćivat će se na sedam parkirnih automata, na kojima će se moći kupiti karta za jedan sat ili kartica s određenim iznosom, koji će se umanjivati svakim novim parkiranjem. Isto tako, parkiranje će se moći platiti preko mobitela SMS-om. Provoditelj projekta je gradsko poduzeće “Metković razvoj” d.o.o., a postignut je dogovor s trgovačkim centrom Mercator, gdje će se također naplaćivati parkiranje koje bude trajalo duže od jednoga sata.

Toliko je, naime, dovoljno da se obavi kupnja, sve dodatno naplaćivat će se po cijeni prve zone, dakle pet kuna.

Svi oni koji ne plate kartu bit će kažnjeni sa 70 kuna (cijenom dnevne karte).

O uvođenju naplate parkiranja mišljenja su podijeljena. Jedni tvrde da je to udar na ionako osiromašene građane, dok su drugi skloni povjerovati da se stvarno uvodi red u prometni kaos.

Od političkih stranaka koje djeluju u Metkoviću priopćenjem se oglasio oporbeni HNS, u kojem se, uz ostalo, kaže da je gradska vlast u ovaj projekt ušla nespremna.

HNS: Brzopleto kreiran projekt
– Cijenim namjeru sustavnog uvođenja reda u našem gradu i u načelu se ne protivim uvođenju naplate parkiranja, ali smatram da je taj projekt loše i brzopleto kreiran, te na nekakav čudan način nametnut i postavljen u prostor i infrastrukturu koja ga još ne trpi. Mnogo je toga trebalo biti realizirano prije ovog projekta.

Urbanistički plan i vizija infrastrukture, koju nemamo, nesređeni imovinsko-pravni, odnosno zemljišno-knjižni odnosi, katastar, samo su dio nesređenih podloga na kojima trebate temeljiti sve ostalo. Kad preskočimo osnovne stvari i ne pripremimo se, te krenemo realizirati nešto što dolazi poslije, otvaramo potencijalnu Pandorinu kutiju problema koji bi nam se mogli obiti o glavu – istaknuo je predsjednik HNS-a Vinko Dragović.

Međutim, gradonačelnik Božo Petrov naglašava da se ništa nije radilo brzopleto jer Grad ima osnovano Povjerenstvo za promet od devet članova, koje je pripremalo odluku.

Osim toga, održani su i sastanci sa stanarima zgrada, koje zapravo najviše pogađa naplata parkiranja.

– Stanari zgrada uopće neće plaćati parkiranje ispred svojih zgrada, niti jedne lipe, a za sva ostala područja imat će povlaštenu kartu. Smatram da smo time pokazali ne samo socijalnu osjetljivost, nego i razumijevanje za sve probleme s kojima se ti građani suočavaju, a za koje sami nisu krivi, poput urbanističkoga kaosa, što je samo sebi suprotnost, koji je organizirano sijan dugi niz godina.

Građani Metkovića imat će i niz drugih pogodnosti – sniženje cijene upola od one planirane u početku, te uvođenje dozvola za goste stanara po stanu. Zahvaljujem im na strpljenju, razumijevanju i prijedlozima – kazao je gradonačelnik Božo Petrov.

Tekst: Stanislav Soldo
Foto: Denis Jerković / CROPIX
www.slobodnadalmacija.hr

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za