Regija

I. međunarodna biciklijada Metković 2015.

U organizaciji biciklističkih klubova BK Relaks i BK Metković 04.10.2015. održat će se 1. međunarodna biciklijada Metković 2015. Biciklijada je revijalnog i sportsko edukativnog karaktera s ciljem promoviranja biciklizma kao sportskog i zdravog načina življenja.

Start biciklijade je u 12,00 sati ispred hotela Narona u Metkoviću odakle se kreće prema mjestu Vid gdje će se dočekati biciklisti koji dolaze iz Travnika (Ono malo više 2015), te će biti organiziran posjet arheološkom muzeju „Narona“ u Vidu. Nakon okrepe put se nastavlja do pastoralnog centra o. Ante Gabrić nakon čega slijedi povratak na Trg kralja Tomislava, gdje će bit organizirana hrana i piće za sve sudionike.
Biciklijada se organizira uz potporu Grada Metkovića i TZ Grada Metkovića.

U sklopu biciklijade vozit će se i prva dječja utrka Žabica, te duhovno pustolovna poveznica „Ono malo više 2015“ .


​Svrha dječje utrke „Žabica“ je promicanje biciklizma kod djece, kao ekološki prihvatljivog načina prijevoza, te promicanje zdravih životnih navika pojedinaca i obitelji. Žabica je podijeljena na 3 dobne kategorije: MALI (3-7 godina), SREDNJI (8-10 GODINA) i VELIKI (11-14) godina.

Start i cilj utrke nalaze se na Trgu kralja Tomislava 1, ispred hote Narona, a pobjednik utrke je sudionik koji u što dužem vremenu stigne do cilja, a da pri tome jednom ili sa obje noge ne dira tlo, odnosno sudionik koji vremenski najdulje ostane na biciklu vozeći prema cilju utrke.

Prijavu za utrku potrebno je izvršiti najkasnije do 03. listopada 2015.,g. do 20h na bkrelaks©gmail.com, facebook Biciklistički klub Relaks inbox, mob 098 188 0700 ili ured TZ Grada Metkovića U slučaju slobodnih natjecateljskih mjesta sudionici će se moći prijaviti i na prijavnom mjestu utrke, najkasnije 30 minuta prije početka utrke.

Za sve natjecatelje osigurane su diplome za sudjelovanje na utrci, a za najbolje plasirane medalje i nagrade. Sva potrebna dokumentacija za sudjelovanje na utrci može se preuzeti na linku http://www.neretva-bike.com

„Ono malo više 2015“ je duhovno pustolovna poveznica koja se vozi od 01.-04.10. 2015. u čast o. Ante Gabrića. Nastavak je ovo istoimene prošlogodišnje biciklijade s ciljem veličanja života i djela našeg Metkovca.
Otac Ante Gabrić rođen je 18. veljače 1915. godine u Metkoviću, a u jedanaestoj godini odlazi u travničku gimnaziju, gdje su na njega izuzetan dojam ostavila dva misionara koji su prije odlaska u Indiju svratili u Travnik.

20. listopada 1938. oprostio se s domovinom i Europom, te pošao prema zemlji čežnje – Indiji, Bengaliji. Ljubavlju nošen išao je od sela do sela podižući nova naselja na mjestima gdje bi prethodno iskrčio džunglu, i gradio škole, ambulante, bolnice, radionice i kapele. Zanosno je propovijedao o Isusu Kristu, usađujući kršćanstvo – ali uz to, i kao potvrdu toga – nudio je i donosio tom jednostavnom narodu kulturne i gospodarske vrijednosti.

Umro je 20. listopada 1988. u Kalkuti. Pokopan je po svojoj želji u misijskoj postaji „Mariapolli”. Na sprovodu je bilo oko 20 000 katolika, muslimana i hindusa. Pokopan je s šakom neretvanske zemlje iz Metkovića i s bočicom Jadranskog mora.

tekst: likemetkovic.hr/foto: pixabay.com