Regija

I DALJE GORI U NEUMU Nakon dramatične noći zatražena pomoć protupožarnih helikoptera vojske BiH i hrvatskih kanadera

Požar koji je u zaleđu Neuma buknuo jučer oko 10 sati između još uvijek nije stavljen pod kontrolu unatoč velikim naporima vatrogasaca među kojima i vatrogasaca iz Dubrovačko-neretvanske županije i mještana koji su ga gasili cijelu noć, no trenutno ne prijeti kućama.

Kako Neum.online doznaje, vatrogasci su cijelu noć branili sela i kuće i uspješno su to odradili. Trenutno gori na području Prapratnice s obje strane, prema Žabi i prema Zelenikovcu i Hotnju, ali gore brda i polja, nema ugroze za stanovnike.

Iz Civilne zaštite BiH kažu kako su jučerašnji dan i noć bili izuzetno teški i naporni za sve vatrogasce i pripadnike CZ, kao i kolege koje su im pritekli u pomoć. Naglasili su kako su dvije vatrogasne postrojbe iz Mostara ostale s njima na požarištu cijelu noć.


-Zahvaljujemo svim kolegama koji su jučer došli u pomoć, sami sigurno ne bismo uspjeli obraniti sve kuće. Ovako imamo dosta materijalne štete u Broćancu i Prapratnici ali na sreću nitko nije ostao bez krova nad glavom i nitko nije ozlijeđen-poručio je Marko Tapalović iz CZ Neum.

Kontaktirali smo načelnika općine Neum Dragana Jurkovića nakon ove teške noći za Neum. Rekao je kako su vatrogasci odradili veliki posao i da se očekuje pomoć helikoptera OS BiH.

-Zbog velike površine koja gori i dosta nepristupačnog terena, zatražili smo dolazak helikoptera Oružanih snaga. Čekamo na potpis i odobrenje Predsjedništva BiH. Nadamo se da helikopter dolazi uskoro. Zatražen je i kanader iz RH, ali to ovisi o požarima u Hrvatskoj, jučer nam nisu bili dostupni zbog gašenja oko Šibenika – poručio je načelnik općine Neum Dragan Jurković.

Načelnik se zahvalio kolegama načelnicima i gradonačelnicima Stona, Metkovića, Mostara i Čapljine koji su stavili na raspolaganje svoje vatrogasne postrojbe koje su pomogle u gašenju ovog velikog požara, piše Neum.online.