Regija

Hrvatska iz godine u godinu daje sve više novca na uvoznu hranu

Poljoprivreda by dnevnik.hr

Potpuno je jasno da Hrvatska nije samodostatna što se tiče poljoprivrednih proizvoda, i isto je tako skroz normalno da se uvoze banane jer ih mi ne možemo proizvesti, ali uvoziti rajčice iz Jordana ili grah iz Kirgistana, zvuči u najmanju ruku, kao dobra šala. Ali nije.
Proizvođači nemaju podrške
Berba je domaćih jagoda. Vrijeme kad je na Neretvi posla preko glave. Ali i problema. ‘Proizvođač nema podrške u svojoj proizvodnji. Jedne godine bankrotira s kupusom, druge godine na lubenici, treće godine s rajčicom, a sve je kriv veliki uvoz’, kaže Gradimir Šešelj iz Opuzena.

Proizvodnja je skupa, a nedostaje i poljoprivrednog zemljišta. Prošle godine samo na uvoz mesa, potrošeno je milijardu i 700 milijuna kuna. Na mlijeko, jaja i med milijardu i 211 milijuna kuna, a na voće milijardu i 3 milijuna kuna. Iznosi, iz godine u godinu rastu.
‘Mislim da bi Vlada prvo trebala shvatiti da to što se uvozi, ruši našu ekonomiju i da bi trebala napraviti rez u tome’, kaže Matija Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore. I više, kažu, pažnje usmjeriti na male proizvođače.
Za proizvođače voća i povrća, obećava ministar, mijenjat će se stvari. ‘Kroz sustav potpora koje definiramo za 2015./2020. u proizvodnom plaćanju ćemo poseban dodatak staviti na voće i povrće’, rekao je Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede.
No, konkurirati primjerice grahu iz Kine, Urugvaja ili Kirgistana, grašku iz Moldavije, ili rajčici iz Jordana, nije lako. ‘Može rajčice biti više nego kamena u Zagori, samo treba rajčicu proizvest i platiti po normalnim cijenama’, kaže Šešelj. Možda bi bilo i za izvoz.

Tekst i foto: www.dnevnik.hr


Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za