Regija

Hrvatska iz godine u godinu daje sve više novca na uvoznu hranu

Poljoprivreda by dnevnik.hr

Potpuno je jasno da Hrvatska nije samodostatna što se tiče poljoprivrednih proizvoda, i isto je tako skroz normalno da se uvoze banane jer ih mi ne možemo proizvesti, ali uvoziti rajčice iz Jordana ili grah iz Kirgistana, zvuči u najmanju ruku, kao dobra šala. Ali nije.
Proizvođači nemaju podrške
Berba je domaćih jagoda. Vrijeme kad je na Neretvi posla preko glave. Ali i problema. ‘Proizvođač nema podrške u svojoj proizvodnji. Jedne godine bankrotira s kupusom, druge godine na lubenici, treće godine s rajčicom, a sve je kriv veliki uvoz’, kaže Gradimir Šešelj iz Opuzena.

Proizvodnja je skupa, a nedostaje i poljoprivrednog zemljišta. Prošle godine samo na uvoz mesa, potrošeno je milijardu i 700 milijuna kuna. Na mlijeko, jaja i med milijardu i 211 milijuna kuna, a na voće milijardu i 3 milijuna kuna. Iznosi, iz godine u godinu rastu.
‘Mislim da bi Vlada prvo trebala shvatiti da to što se uvozi, ruši našu ekonomiju i da bi trebala napraviti rez u tome’, kaže Matija Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore. I više, kažu, pažnje usmjeriti na male proizvođače.
Za proizvođače voća i povrća, obećava ministar, mijenjat će se stvari. ‘Kroz sustav potpora koje definiramo za 2015./2020. u proizvodnom plaćanju ćemo poseban dodatak staviti na voće i povrće’, rekao je Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede.
No, konkurirati primjerice grahu iz Kine, Urugvaja ili Kirgistana, grašku iz Moldavije, ili rajčici iz Jordana, nije lako. ‘Može rajčice biti više nego kamena u Zagori, samo treba rajčicu proizvest i platiti po normalnim cijenama’, kaže Šešelj. Možda bi bilo i za izvoz.

Tekst i foto: www.dnevnik.hr