Regija

Hrvatska dodatno pooštrila uvjete za prelazak granice i ulazak u zemlju

Hrvatska je pooštrila uvjete za prelazak granice tako da će od 15. siječnja strancima za ulazak biti neophodan negativni test na koronavirus i karantenu u trajanju od 14 dana, koji može biti skraćen na sedam, ako netko sam obavi PCR testiranje u ovlaštenoj ustanovi i rezultat bude negativan.

Ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davor Božinović kazao je da je Stožer danas donio novu odluku o privremenoj zabrani ograničavanja prelaska preko granice RH.

”Nova odluka je usklađena s preporukama Vijeća o privremenom ograničenju neobaveznih putovanja, posebno iz država u kojima je raširen novi soj virusa.


Popis država će donijeti HZJZ, a prema tim putnicima će se primjenjivati posebne epidemiološke mjere. Morat će na ulazu u RH predočiti negativan PCR nalaz uz obaveznu samoizolaciju od 14 dana.

Listu država kao sastavnog dijela ove odluke napravit će Hrvatski zavod za javno zdravlje (HZJZ), a trenutno su na listi Velika Britanija i Južnoafrička Republika.

Samoizolacija se u tih osoba može skratiti na 7 dana ako se o svom trošku testira PCR testom i ako nalaz bude negativan.

Zbog povećanog dolaska osoba koji putuju zbog volontiranja ili dovoženja humanitarne pomoći, uvedena su posebna pravila. Oni će moći ući u RH temeljem prethodne suglasnosti Stožera, bez testa.

Putnici koji ulaze u RH iz trećih zemalja zbog neodgodivih osobnih (sahrana, liječenje i sl.) razloga imat će slične uvjete kao oni iz država članica EU, ali u tom slučaju boravak na području RH će se ograničiti na maksimalno 12 sati”, najavio je Božinović.

Tag