Regija

Hajdaš Dončić: Sredinom sljedeće godine mogli bi znati odluku o Pelješkom mostu

Studija izvodljivosti za Pelješki most trebala bi biti gotova na proljeće sljedeće godine, a sredinom godine mogli bi imati odluku o tome s kolikim udjelom će EU sufinancirati izgradnju toga mosta, izjavio je u petak u Bruxellesu ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić, javlja Hina.

Hajdaš Dončić je u srijedu sudjelovao na sastanku ministara prometa zemalja članica EU-a, a u petak se sastao s povjerenicama za promet Violetom Bulc i za regionalnu politiku Corinom Cretu, te koordinatorom EU-a za Mediteranski koridor Laurensom Janom Brinkhorstom.

– Moj privatni dojam je da kod novih povjerenica postoji veliki senzibilitet za projekt gradnje Pelješkog mosta tako da vjerujem da bi negdje sredinom sljedeće godine mogli imati odluku o visini subvencija iz EU-a. Sada imamo tri instrumenta, tri fonda plus Junckerovu inicijativu tako da vjerujem da će biti dovoljno novca da se taj važan projekt sufinancira sredstvima EU-a – rekao je nakon sastanka Hajdaš Dončić.


Dodao je da je nakon ponovljenog natječaja izabran izvođač studije radova, koja će se također financirati europskim sredstvima, da se dovršetak studije očekuje krajem travnja ili početkom svibnja, što je sinkronizirano s izdavanjem građevinske dozvole za novi most. – Tada ćemo biti spremni za razgovor o visini sufinanciranja i vjerujem da će do toga doći, samo je pitanje hoće li to biti sredinom ili krajem sljedeće godine ili početkom 2016. – rekao je ministar.

Također se mogu očekivati i odluke o sufinanciranju još tri projekta: Dubrovačka zračna luka, most kopno-Čiovo i zaobilaznica oko Vodica.

Tekst: Hina via Dubrovački vjesnik
Foto: Tonći Plazibat / CROPIX
www.dubrovacki.hr