Regija

Gužve za ulaz u Hrvatsku iz BiH na granici kod Metkovića

PRVI put ove godine na graničnom prijelazu Doljani koji vodi prema Metkoviću zabilježena su duža zadržavanja na prijelaz granice uglavnom zbog turista koji su krenuli prema Jadranu.

Kako je izvijestio bosanskohercegovački Auto moto klub (BIHAMK) od subote ujutro pojačan je promet vozila na izlazu iz BiH na graničnom prijelazu Doljani.

Istodobno na drugim graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.


Svi državljani BiH koji ne posjeduju hrvatske osobne dokumente moraju se prethodno elektronski prijaviti za prijelaz granice te navesti razloge, a najčešće su to turistički.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je da su se intenzivnije kontrole počeli provoditi u četvrtak nakon što su se pojavili novi slučajevi zaraze koji su vezani za te zemlje.

“Svatko tko želi ući u Hrvatsku mora navesti razlog putovanja i predočiti dokumentaciju koja to potkrepljuje, poput gospodarskog interesa za našu zemlju“, rekao je Božinović za Jutarnji. No to su mjere koje su za Srbiju, BiH, kao i za još niz trećih zemalja trebale vrijediti otkad je liberaliziran ulazak u Hrvatsku, no prema onome što sada govori Božinović, čini se da se tek sad uvodi striktna kontrola razloga ulaza u Hrvatsku.

Neslužbeno se, pak, doznaje da iz BiH i Srbije i dalje mogu ući oni koji imaju plaćen turistički smještaj u Hrvatskoj, što znači da smo otvoreni i za turiste iz tih zemalja.

Problema bi na granicama mogli imati tek oni koji nemaju unaprijed plaćen smještaj ili nemaju poziv za poslovni sastanak ili neki drugi dokaz koji bi se smatrao opravdanim za ulazak u Hrvatsku.

Zbog restrikcija izazvanih koronavirusom i nešto lošijeg vremena do sada je mali broj građana BiH putovao na Jadran.

Prema informacijama BIHAMK-a na ostalim graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta na izlazu iz BiH ili pak na ulazu.

Vlasti Crne Gore su od četvrtka prema građanima koji ulaze iz Bosne i Hercegovine uvele restrikcije pa je tako ulazak u Crnu Goru iz BiH moguć samo uz predočenje nalaza o testiranju na koronavirus ne stariji od 48 sati.

Index.hr