Regija

Gradsko vijeće Opuzena ostalo bez većine: HDZ-ovci i Mostovci moraju zajedno odlučiti o zakupu državnog zemljišta

Gradsko vijeće Opuzena trenutno nema predsjednika. Nezavisna lista Jure Stanića otišla je u oporbu pa se program raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem kojega Opuzenci željno iščekuju neće moći donijeti bez vijećnika HDZ-a što otvara mogućnost za nove političke odnose u Gradskom vijeću gdje koalicija HDZ-HSLS ima 6 vijećnika, Most 4, HNS 1 te Nezavisna lista 2. O skorom zakupu državnih parcela na području grada Opuzena te aktualnim političkim prilikama razgovarali smo sa gradonačelnikom Opuzena, Ivanom Matagom (nezavisni).

Kada će se raspisati natječaj za zakup državnog zemljišta ?

– 06.03.2023 smo poslali na suglasnost Ministarstvu poljoprivrede prijedlog javnog natječaja za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na području Grada Opuzena te smo u prošli petak dobili dopis od Ministarstva poljoprivrede da trebamo nadopuniti još nešto. Ovaj tjedan planiramo te stvari nadopuniti i poslati nazad ponovno na ishođenje suglasnosti. Po našoj procjeni sigurni smo da ćemo dobiti povratno pozitivan odgovor od Ministarstva poljoprivrede do kraja ovog mjeseca. Tako bi u svibnju išla odluka o raspisivanju javnog natječaja za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na Gradsko vijeće, nakon čega se raspisuje natječaj.

S obzirom da su ugovori o zakupu i privremenom zakupu istekli a da natječaj nije raspisan postoji li mogućnost da poslove oko zakupa državnog zemljišta preuzme Ministarstvo poljoprivrede?

– Ne. Lani su produženi ugovori o privremenom korištenju na dvije godine velikoj većini kojima je prethodni ugovor o privremenom korištenju sklopljen na pet godina istjecao do stupanja novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu, tako da smo velikoj većini osigurali pravni okvir za mirni posjed dok se natječajna procedura ne završi. Većini taj privremeni ugovor istječe tek na ljeto 2024 godine. Svima onima kojima je istekao ugovor nakon stupanja novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu, a platili su sve uredno po prethodnom ugovoru i uredno izvršavali obveze smatra se da su u mirnom posjedu i imaju status dosadašnjeg posjednika na predstojećem natječaju. Po novom Pravilniku o evidenciji uporabe zemljišta, na osnovu potvrde o mirnom posjedu mogu biti upisani u ARKOD sustavu, da se ne ometa njihovo poslovanje do završetka natječajne procedure i sklapanja novog ugovora, ukoliko naravno dobiju tu zemlju na natječaju ponovno.


Budući je dosadašnji predsjednik Gradskog vijeća, Jure Stanić (Nezavisna lista) podnio ostavku upravo zbog zakupa državnog zemljišta jeste li ostali bez većine u Gradskom vijeću?

– Ne bih komentirao to previše. Po meni malo je ishitrena odluka s obzirom da je poslovanje Grada okrenuto na milijun djelatnosti a ne samo na državno poljoprivredno zemljište. Pogotovo zbog razloga što nije dobio odgovore od Ministarstva poljoprivrede od 2006- do 2018-e, a danas kao vlast i upravitelj državnog poljoprivrednog zemljišta imamo sve mehanizme da se uspostavi kontrola i utvrde sve sumnje u nepravilnosti te pokrene postupak izbacivanja iz posjeda. Smatram da nema smisla zbog toga davati ostavku, iako je dogovor bio između mojih vijećnika, vijećnika HNS-a i njegova dva vijećnika da nakon dvije godine vijećnik Tomislav Šimović bude predsjednik Gradskog vijeća, a to je za 2 mjeseca. Moglo se i to pričekati.

Kakvi su izgledi za formiranje nove većine u kojoj bi sudjelovao HDZ. Znači li to da je riječ o formiranju nove koalicije (HDZ, MOST, HNS)?

– Ja kao gradonačelnik i moja trenutno četiri vijećnika smo okrenuti samo poslovanju grada i brinemo za budućnost grada. Moj stav je jasan od početka, a vjerujem i njih četvorice, nikad nismo gledali stranke, nego ljude s kojima radimo i građane za koje radimo. Ipak smo mi malo misto. A to su čisti ljudi, pošteni, marljivi, neokaljani i okrenuti budućnosti, koje ne zanima privatni interes, nego fokus na javni problem naših građana i kako ga riješiti,a problema je milijun. Što se tiče GO HDZ Opuzen puno je tu još nejasnoća iz prošlosti i pitanje je tko tu zapravo danas upravlja. Nedavno je osuđen na Visokom kaznenom sudu jedan član HDZ-a koji je surađivao u prošlosti s nekima koji su u pozadini, članovi su stranke pa i gradski vijećnici. Neki još ponosno hodaju gradom i predstavljaju neke “moralne” vertikale. Mislim da je pametnome dosta. Za vrijeme bivše vlasti u Opuzenu je bilo dosta aljkavosti i nemarnosti što se tiče nekih projekata, a i poslovanja gradskih firmi. Ja i moji vijećnici nećemo koalirati sa onima gdje nije čista situacija i gdje nisu stabilne osobe za preuzeti odgovornost. Nekima u Opuzenu potreban potpuni “reset”, a ako ne bude tako, narod će uskoro odlučivati tko će ih ubuduće predstavljati u Gradskom vijeću. Hoćemo li po starom ili ići s novom nekom čistom pričom?

Zemlju će dobiti oni koji su uredno podmirli sve obveze

Tko ima status dosadašnjeg posjednika, uredno je podmirio sve obveze i izvršava obveze po isteklom ili trenutnom ugovoru te se protiv njega ne vodi postupak izbacivanja iz posjeda, vrlo je velika vjerojatnost je da će dobiti tu zemlju ponovno na natječaju. Zato smo i čekali novi zakon i pravilnik, da bi proveli natječaj – ističe gradonačelnik Mataga.

Tekst: Dubrovacki.hr / Foto: Opuzen.hr

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za