Regija

Gradska skupština Metkovića: Definitivno odustajanje od plinske elektrane!

Iako je sjednica Gradskog vijeća Metkovića protekla u povišenim tonovima između gradonačelnika Bože Petrova i vijećnika HSS-a, Stipe Gabrića Jambe, sve odluke su jednoglasno usvojene, dakle HSS je kritizirao ali je na kraju za sve podignuo ruke.

– Glasujem za izvješća šest gradskih ustanova i to je dokaz da je bivša vlast dobro radila svoj posao, kazao je Stipo Gabrić-Jambo, komentirajući izvješća o radu Dječjeg vrtića, Gradskog kulturnog središta, Športskih objekata, Prirodoslovnog muzeja, Gradske knjižnice i Javne vatrogasne postrojbe.

– Jedini nedostatak u radu ustanova bio je nedostatak novca, obrazložio je Jambo. Isto tako glasovao je i za sve ostale odluke, premda je rasprava o određenim točkama dovedena do usijanja. Zaiskrilo je na poništenju javnog natječaja za prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Metkovića.


Naime, Agencija za poljoprivredno zemljište zbog nesređenih imovinsko pravnih odnosa na predjelu Vrbovci uskratila je suglasnost za prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta, kojega je bivši saziv Gradskog vijeća donio neposredno prije promjene državne vlasti.

Budući su nova SDP-ova vlast i Ministar poljoprivrede, Tihomir Jakovina prihvatili drugačiji model raspolaganja državnim zemljištem, koji isključuje prodaju te propisuje dugotrajnu koncesiju, natječaj je poništen i sve je vraćeno na početak.

Smiješno niska cijena

– Dvadeset tisuća kuna za jedan hektar je bila smiješno niska cijena, što vuče zaključak da su određeni pojedinci imali namjeru steći ispod svake cijene poljoprivredno zemljište u vlasništvo, upozorio je gradonačelnik, Božo Petrov, naglašavajući da je bilo i onih koji se uopće ne bave poljoprivredom a htjeli su kupiti državno zemljište jer su bili bliski sa bivšom gradskom vlasti.

– Nered je odgovarao bivšoj vlasti i bivšem gradonačelniku, Stipi Gabriću Jambi, koji je u ilegalnom posjedu dvadesetak hektara državnog zemljišta. Na tim parcelama sadi višegodišnje nasade i to sadnice bresaka u nasadu kupusa, kazao je Petrov.

To je bio dovoljan razlog da za govornicu izađe Gabrić koji je bez puno razmišljanja ustvrdio da Petrov pojma nema.
– Mi smo raspisali natječaj za katastarsku izmjeru a nakon toga je gradski odjel za gospodarstvo raspisao natječaj za prodaju toga zemljišta u dogovoru sa zamjenicom Državnog odvjetnika RH, Zlatom Hrvoj Šipek, dodao je Jambo, pojasnivši da je došlo do promjene vlasti pa da zemljište zbog toga nije prodano.

– Koliko ja imam i obrađujem zemlje to je moja privatna stvar. Ja se ne bojim vas i vaših kaznenih prijava. Sve su te prijave “mala maca“, a ja sam sve radio po zakonu, zaključio je Jambo, optuživši aktualnog gradonačelnika da radi honorarno u ustanovi medicine rada kod doktorice Dubravke Bošnjak.

Petrov mu je uzvratio da on radi na temelju ugovora od dijelu, koji je javan, a da je on (Stipe Gabrić) uzurpirao trideset posto državnog poljoprivrednog zemljišta u Vrbovcima, na kojem sadi voće i povrće, dok mnogu građani Metkovića nemaju što jesti. Rasprava je na kraju završila na službenom vozilu i putovanjima u Zagreb, što još od prošle godine istražuje kriminalistička policija.

– Naše auto je vozilo bolesnike u Zagreb, jer ne funkcionira zdravstveni sustav i ljudima za u bolnicu trebaju veze, zaključio je Gabrić, pohvalivši se da je stalno u policijsko postaji gdje daje iskaze te da ima poziv odmah nakon Gradskog vijeća.

Plinska elektrana

U nastavku sjednice vijećnici su jednoglasno povukli zahtjev za izmjenu prostornog plana grada Metkovića, koji je koncem prošle godine upućen Dubrovačko-neretvanskoj županiji, kako bi se ishodila dokumentacija za gradnju plinske elektrane. Kako je u međuvremenu nastao problem sa termolektranom u Pločama, a gradska uprava Ploča više puta optužila gradonačelnika Petrova da govori protiv termoleketrane na ugljen u Pločama a favorizira sličnu na plin u Metkoviću, od toga projekta se definitivno odustalo.

Tekst: Stanislav Soldo
Foto: CROPIX
www.slobodnadalmacija.hr