Regija

Gradonačelniče Petrov, Vrgorac nikada neće biti dio metkovske samouprave!

vrgorac by ivo ožić via skycrapercity.com

Kolege iz Vrgoračkih novina su se osvrnule na sadržaj pisma koje je metkovski gradonačelnik Božo Petrov uputio MUP-u vezano uz inicijativu za uvođenje MT registarskih oznaka pa isti osvrt prenosimo u cijelosti:

Metkovski gradonačelnik Božo Petrov zatražio je ovih dana posebne registracijske pločice za Metković. Portal Dubrovniknet o toj temi donosi sljedeći tekst:

Nakon što je u siječnju 2014. Grad Metković sudjelovao u javnoj raspravi koju je provelo Ministarstvo unutarnjih poslova RH, a riječ je bila o uvođenju novih registracijskih pločica na vozilima, te nakon što godinu dana u Grad iz Ministarstva nije stigao nikakav odgovor, gradonačelnik Metkovića Božo Petrov je ponovno Ministarstvu poslao prijedlog za uvođenjem registracijskoga područja Metković i registarske pločice oznake MT.
Valjanih razloga za uvođenje registracijskog područja Metković i s tim u svezi registarskih pločica je više.
Ako se kao kriterij uzme broj registriranih vozila, onda Metković spada u kategoriju sa više od 10.000 registriranih vozila (kod Policijske postaje Metković broj registriranih vozila na dan 31.prosinca.2013.g. iznosi 10.449), što govori u prilog ustanovljenja registracijskog područja Metković.
Metković je po broju stanovnika šesti grad u Dalmaciji, kao naselje broji 15.329 stanovnika, a Grad Metković kao jedinica lokalne samouprave broji 16.788 stanovnika. Kao središtu Neretve gravitiraju mu i Grad Opuzen, Općina Slivno, Općina Zažablje, Općina Kula Norinska koji su i teritorijalno bili u Općini Metković do 1993. godine.
Nadalje tu je i Grad Ploče sa 10.135 stanovnika i Grad Vrgorac sa 6.572 stanovnika, koji su odredenim organizacijskim oblicima već vezani za Metković.
Naime, Metković kao najveće naselje u Neretvi je i sudsko središte za gradove: Metković, Opuzen, Ploče, Vrgorac i općine: Kula Norinska, Slivno, Pojezerje, Zažablje, odnosno Općinski sud u Metkoviću je nadležan za područje navedenih gradova i općina, isto tako i Općinsko državno odvjetništvo u Metkoviću je nadležno za područje istih gradova i općina.
Prekršajni sud je takoder sa sjedištem u Metkoviću sa stalnim službama u Pločama i Vrgorcu. Nadalje Metković je upravno, obrazovno, kulturno, sportsko, gospodarsko središte ovog dijela Dalmacije, kojem iz različitih razloga gravitiraju stanovnici navedenih gradova i općina.
Slijedom navedenog za očekivati je da će Metković biti sjedište i drugih službi za područja općina i gradova koja su navedena.
Daljnja reorganizacija državnih institucija ima intenciju jačanja središta, jer teritorijalni ustroj kakav sada postoji u Republici Hrvatskoj sa 428 općina, 128 gradova i 21 županijom i gradom Zagrebom je prekobrojan i on će neminovno dovesti do ukidanja manjih jedinica lokalne samouprave uz jačanje ostalih i stvaranje regija kakav je slučaj i u ostalim europskim zemljama.
Iz svega navedenog je više nego razvidno da Metković treba imati svoje registracijsko područje, te u tom smislu Grad Metković daje prijedlog uvođenja novih registracijskih područja, odnosno uvođenje registracijskog područja Metković i registarske pločice oznake MT – stoji u obrazloženju iz Grada Metkovića.


Kako u Petrovljevoj izjavi iščitavamo aktualizaciju starih tendencija Metkovića da pod svoje okrilje podvrgne Vrgorac, odnosno da Vrgorac u nekom obliku bude u metkovskim planovima budućega razvoja i budućnosti toga grada kao regionalnog centra, ističemo slijedeće:

Bilo kakve strategije, planovi, želje i željice metkovske gradske vlasti (i bilo koga drugoga) koje uključuju inkorporiranje i najmanjeg komadića vrgorskog teritorija ili bilo kakvo drugo institucionalno podvrgavanje Vrgorca Metkoviću je neprihvatljivo i protiv takvih tendencija ćemo se boriti kao lavovi! Pa koliko god bude trajalo! To neka odmah u startu bude jasno svima onima iz Metkovića koji trenutno aktualiziraju takve teme.
Ne želimo gospodo da Vrgorac imate na jeziku tijekom bilo kakvih priča i planova budućeg razvoja Metkovića, osim u smislu širenja dobrosusjedskih odnosa i suradnje na projektima na obostrano zadovoljstvo. Međutim, diranje međusobnih granica i podvrgavanje jedne lokalne samouprave drugoj ne dolazi u obzir. Protiv takve namjere smo se izborili 1962. godine, za nju ćemo se boriti opet ako treba.
Vrgorac je prastari hrvatski grad, prvi put je spomenut prije 600 godina, a svoju općinu ima 209 godina i jedini je na potezu od Ploča do Splita koji 1991. godine naovamo nije mijenjao svoje granice i teritorijalni integritet. Gravitiramo Makarskoj i Splitu, a ne prema Metkoviću i Dubrovniku.
Ma koliko mi danas ili sutra bili nezadovoljni vrgorskom gradskom vlašću nećemo nikad pristati na kljaštrenje vrgorskog teritorija i njegovo podvrgavanje Metkoviću. To je pitanje naše budućnosti i našega opstanka na ovome području. Jer kako Metković djeluje na svoju periferiju dobro vidimo na primjerima Malog Prologa ili Pozle Gore posljednjih desetljeća.

Voljeli bi također da se o najnovijim težnjama Metkovića što prije oglase vrgorske gradske vlasti, kao i sve stranke/liste koje sudjeluju u radu Gradskog vijeća Vrgorca.

Tekst: vrgorac.blog.hr
Foto: Ivo Ožić via skycrapercity.com

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za