Regija

Gradnju Pelješkog mosta sad se može pratiti iz cijelog svijeta

Zanima vas kako napreduju radovi i kakvo je danas stanje na gradilištu Pelješkog mosta, a ne živite u blizini i ne možete “baciti pogled” sa svog prozora da to provjerite? Odnedavno pogled na to možete baciti iz bilo kojeg dijela Hrvatske, ali i svijeta putem web-platforme povezanahrvatska.eu.

Naime, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture pokrenulo je tu stranicu kako bi informiralo javnost o napretku ugovorenih projekata sufinanciranih EU sredstvima, a na najvažnijim od tih gradilišta postavljene su kamere preko kojih se može pratiti svakodnevni napredak i aktualno stanje radova na njima. Usto, svaki dan se objavljuju i nove fotografije, donosi Večernji list.

Ukupno je postavljeno jedanaest kamera na pet gradilišta. Gradnju Pelješkog mosta pokrivaju dvije kamere, jedna s kopna, druga s poluotoka, a isto toliko ih je postavljeno na pristupnim cestama. Na gradilištu pruge od Dugog Sela do Križevaca postavljene su tri kamere, a na rekonstrukciji željezničkog kolodvora Brajdica dvije. Trajektna luka Tkon i zapadni dio luke Cres snima po jedna kamera.


U Ministarstvu navode da u idućem razdoblju planiraju kamere postaviti i na gradilište državne ceste DC403 od čvora Škurinje do luke Rijeka te na dionice pruge Križevci – državna granica, Vinkovci – Vukovar i Hrvatski Leskovac – Karlovac. Na web-stranici navedeni su i svi podaci o projektima – vrijednost, početak i planirani kraj realizacije, iznos bespovratnih sredstava… Osim slikovnog informiranja, navedene su i novosti s gradilišta pa tako za Pelješki most piše da je počela montaža kolničke konstrukcije, a da je na pruzi Dugo Selo – Križevci završen najveći dio radova. Web-platforma tek je nedavno pokrenuta pa u Ministarstvu kažu da će se informacije o statusu radova periodično nadopunjavati.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ima dosad ukupno 101 ugovoren projekt koji se financira iz fondova Europske unije, koji su vrijedni gotovo 15 milijardi kuna.

Pelješki most pogledajte ovdje.