Regija

Gradi se veza Hercegovine s Dalmatinom

Počeli radovi na 10 km dugoj dionici autoceste na Koridoru 5C između Počitelja i Međugorja.

Radovi na izgradnji 10 kilometara duge dionice autoceste na Koridoru 5C između Počitelja i Međugorja započeli su u petak, čime će se taj dio Hercegovine povezati s Dalmatinom u Hrvatskoj.

Na svečanosti u mjestu Dretelju kod Čapljine visoki državni i entitetski dužnosnici te predstavnici kineske kompanije China State Construction Engineering Corporation Limited simbolično su označili početak radova koji bi trebali biti okončani do kraja 2021. godine. Vrijednost radova na toj dionici autoceste na Koridoru 5C je 56,5 milijuna eura, a financira se zajmom Europske investicijske banke.

Ova dionica nastavlja se na most preko rijeke Neretve, u dužini skoro jednoga kilometra, što će biti najzahtjevniji objekt na autocesti.


“To je prvi infrastrukturni projekt koji realiziraju kineske tvrtke u Federaciji BiH”, rekao je Ji Ping, veleposlanik Kine u BiH. Prema riječima Denisa Lasića, ministra prometa i veza, izgradnja tog dijela autoceste od iznimne je važnosti za cijelu Hercegovinu, Međugorje i dio Dalmacije.

“Ovo je posebno važno zbog turističkog potencijala ovog područja, na kojem se nalaze turistička odredišta poput Međugorja, Kravica, Počitelja, kao i zbog blizine Mostara, Ljubuškog i Neuma”, rekao je Lasić.

Drugi dio dionice autoceste kod Počitelja odnosi se na most preko Neretve. Njega će graditi konzorcij kojeg čine Azvirt iz Azerbajdžana te dvije kineske kompanije, Sinohydro Corporation Limited i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. Ukupna vrijednost radova za izgradnju mosta Počitelj je 28,1 milijuna eura, a rok za završetak radova je 30  mjeseci.