Regija

Gradi se nasip u Gabela Polju, mještani više neće strahovati od poplava

Za kapitalna ulaganja Grad Čapljina u ovoj godini izdvojit će višemilijunski iznos.

Najveća stavka u tom iznosu, milijun maraka u proračunu za ovu godinu, planirana je za rješavanje gorućeg problema dijela stanovnika desne strane Neretve nizvodno od Čapljine, piše Čapljinski portal.

Ugovor s Hrvatskim vodama

Riječ je o gradnji nasipa u Gabela Polju, projektu koji se realizira u suradnji s Republikom Hrvatskom, a za koji je ugovor potpisan krajem prošle godine.


”Kada je riječ o izgradnji obrambenog nasipa u Gabela Polju, sav papirnati dio posla je završen. Kraj prošle godine potpisali smo ugovor s Hrvatskim vodama s kojima u suradnji radimo taj projekt vrijedan više milijuna maraka”, kazao je gradonačelnik Čapljine dr. Smiljan Vidić.

Naglašava kako je ovih dana finalizirana verzija natječaja za potencijalne izvođače radova te će on uskoro biti raspisan.

”Prije svega, moramo ispoštovati sve zakonske procedure, prvi korak je, kako sam i već spomenuo, raspisivanje natječaja, nadam se da neće biti nekih žalbi zbog čega bi došlo do ponavljanja procedure, što troši vrijeme, ali ako sve bude u redu, nasip će biti gotov u roku od tri godine”, kazao je Vidić te dodao kako su imovinsko-pravni odnosi na području Gabela Polja riječeni te očekuje kako će radovi na gradnji nasipa započeti u ovoj godini.

Podsjetimo, riječ je o projektu koj će po završetku mještanima Gabela polja i desne obale rijeke Neretve na području Metkovića osigurat miran san za vrijeme velikih kiša i poplava. U siječnju ove godine napunilo se 11 godina od velike poplave koja je poplavila ogroman broj objekata u Metkoviću (i Gabela Polju).

Voda je ušla u kuće, mnogi su ostali odsječeni, neki su morali napustiti dom. U prosincu te godine ista područje pogodila je još strašnija poplava. Stanovnici tog dijela Hrvatske i BiH svaka nova kiša predstavlja opasnost da će morati napustiti svoje domove.

Dva podsustava

Od obnavljanja, bacanja poplavljenog i kupovanja novog namještaja su se umorili i financijski, iscrpili te završetak gradnje nasipa s nestrpljenjem iščekuju.

”Ovaj nasip zaštitit će cijelu desnu obalu Neretve i mještani će moći mirno spavati. jedan dio nasipa na području Metkovića već je završen, s potpisivanjem sporazuma s Hrvatskim vodama omogućili smo početak radova i s bh. strane”, kazao je Vidić.

Sredstva za ovaj projekt osigurana su preko Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH, a uz potporu Vlade RH i bit će dostatna za dovršenje ukupnog jedinstvenog sustava obrane od poplava s dvama podsustavima.

Jedan je za zaštitu naselja Jerkovac na području Metkovića, a drugi u BiH na području Čapljine koji brani Gabela Polje.

Radi se o ukupno 9 km nasipa s po jednom crpnom stanicom sa svake strane, a vrijednost izvođenja radova na području Grada Čapljine je 25. milijuna kuna (oko 6 milijuna maraka).

Upravljanje će biti predano Gradu Čapljini.

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za