Regija

Grad Vrgorac postaje grad budućnosti uz projekt digitalizacije javnih usluga i rješenja

Nakon dugog iščekivanja i pripremanja idejnog projekta, Grad Vrgorac je službeno dobio status “Vrgorac – Povijesni grad budućnosti”. Radi se o konceptu Vrgorca kao suvremeno opremljenog grada, s digitalnom transformacijom javnih usluga, koji ne dopušta da moderna načela naruše njegovu povijesnu i kulturnu baštinu već koristi suvremenu digitalizaciju za njeno očuvanje te u konačnici pružili povećanje kvalitete života svih građana.

Koncept je nastao 2021. godine, te je prijavljen na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja za dodjelu bespovratnih sredstava za „Pripremu projektno – tehničke dokumentacije za projekte u području digitalne transformacije i zelene tranzicije“, te je Ministarstvo prepoznalo kvalitetu projekta i dodijelilo puni iznos od 286.681,26€ (2.160.000,00 HRK) za izradu Glavnog projekta “Vrgorac – Povijesni grad budućnosti”. Financijska je to potpora za većinu dokumentacije koju još slijedi napraviti kako bi u narednom periodu u stvarnosti dosegnuli cilj i pozicionirali Vrgorac kao suvremeni povijesni grad. „Projekt za početak obuhvaća jedinstveno i opširno rješenje digitalne transformacije jer idejni koncept „Internet za sve“ pruža stabilnije i brže usluge Interneta za cijelo vrgorsko područje, koji je temelj za bilo kakav daljnji razvoj u smislu digitalnih usluga i digitalne transformacije. Nadograđuje se i koncept Digitalne javne usluge te Pametnog prometa. Vrgorac ima bogatu povijest, i u skladu s konceptom digitalizacije Grada, potrebna je i digitalizacija povijesne baštine koja će osim moderniziranja postava uvelike povećati turističku ponudu Grada. Vjerujem da moj tim i ja imamo viziju, znanje i volju, a naša snaga i volja pretvara vizije u stvarnost. Smatram kako je upravo ključ budućnosti i razvoja svakog grada u Hrvatskoj upravo ulaganje u digitalizaciju, suvremena rješenja i moderna načela koja nas svakodnevno okružuju, čuvajući svoje korijene i bogato povijesno naslijeđe.“, poručio je gradonačelnik Vrgorca Herceg Mile

Glavni projekt “Vrgorac – povijesni grad budućnosti“ sadrži dokumentaciju koja obuhvaća projekt postavljanja optičkog interneta u sve mjesne odbore na području Grada Vrgorca, kompletnu analizu i mjerenje javne infrastrukture potrebno za omogućavanje podataka o površini i lokaciji objekata u stvarnom vremenu, stanju obaveza za javne usluge, odvoz smeća. Zatim projekt kojim će se omogućiti svim kućanstvima upotreba nove gradske aplikacije za pristup svim informacijama i obavijestima, podnošenje digitalnih obrazaca i njegovo automatsko te digitalno zaprimanje, projekt pametnog prometa koji obuhvaća digitalizaciju signalizacije i rasvjete, pametni parking, pametnu rasvjetu i pametne pješačke prijelaze te projekt digitalnog postava kulturne i povijesne baštine Gradine, kule Avale i šetnice.


U ovoj godini se očekuje završetak izrade nove web stranice i aplikacije Grada Vrgorca, uspostava webGIS sustava te objedinjavanje baza podataka Grada i gradskih poduzeća – aktivnosti za koje je također osigurano sufinanciranje putem Javnog poziva za poticanje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga u iznosu od 396.015,00 HRK, te predstavlja postavljanje kamena temeljca Vrgorca – Povijesnog grada budućnosti.

FOTO: SASHA PHOTO ZOOM

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za