Regija

Grad Vrgorac osigurao dvije nove kategorije stipendija 

Grad Vrgorac je za tekuću akademsku godinu izradio novi pravilnik o stipendiranju kojim je omogućeno stipendiranje učenika u već standardnim kategorijama akademske izvrsnosti, deficitarnosti zanimanja, materijalnom statusu, sportskim uspjesima, te dvije nove kategorije aktivni mladi – kategorija za mlade koji volontiraju ili na drugi način aktivno doprinose lokalnoj zajednici, i TOP stipendija za deficitarna zanimanja u Vrgorcu.

Osmišljen je novi koncept stipendije za studente koji su na diplomskom studiju za zanimanja koja su potrebna na području Vrgorca, gdje ćemo u suradnji sa zainteresiranim poduzetnicima zajednički financirati završne godine kao i osigurati radno mjesto po završetku studija. Iznos stipendije je 270€ mjesečno, koji je financiran od strane Grada i poduzetnika u jednakom iznosu. Poduzetnik prihvaća obavezu zaposlenja studenta po završetku studija na rok koji ne može biti kraći od trajanja ugovora o stipendiranju, dok student preuzima obavezu završetka studija u redovnom roku, te prihvaćanja zaposlenja po završetku studija. Bitno je napomenuti da na ovaj način student ne „odrađuje“ stipendiju odnosno ne volontira, već ulazi u regularan radni odnos, sa punom plaćom, na radno mjesto u skladu sa stečenim zvanjem. Ove godine će Grad Vrgorac raspisati natječaj za 3 TOP stipendije, i nadamo se da će sve 3 biti i dodijeljene. Svake naredne godine se ponovno istražuje potreba i interes, te sukladno financijskim mogućnostima propisuje broj i vrsta zanimanja za koje će se dodjeljivati TOP stipendija. Ovu stipendiju smo nazvali TOP jer se prima vrhunski iznos i osigurava zaposlenje nakon završetka studija, a ne da ciljamo na studente sa najvećim prosjekom. Samim time, prosjek ocjena nije ključni kriterij, već je ključan ukupni dojam koji student prezentira kroz svoje motivacijsko pismo i na usmenom razgovoru sa povjerenstvom koje čine predstavnici poduzetnika i Grada.

Uz mjere za olakšavanje rješavanja stambenog pitanja i povećanja kulturnog, sportskog i zabavnog sadržaja u Vrgorcu koje će se provoditi u ovoj i u narednim godinama, ovaj oblik stipendiranja je tek jedna od aktivnosti koje su u planu osiguravanja povratka i kvalitetnog života mladih u Vrgorcu, za koji se nadamo da će rezultati biti vidljivi već od iduće godine povratkom prvih zaposlenih TOP stipendista u Vrgorac.


Foto: Mile Herceg/Facebook

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za