Regija

General Krstičević postao počasni Metkovac i najavio: Hrvatska vojska vraća se u Ploče

Metković obilježava blagdan svog zaštitnika Svetog Iliju i Dan grada. Tim povodom upriličena je svečana sjednica Gradskog vijeća, na kojoj su zaslužnim pojedincima i sportskim udrugama uručene nagrade grada Metkovića, a ministar obrane i potpredsjednik Vlade RH, general Damir Krstičević, proglašen je počasnim građaninom Metkovića.

Odluka o ovogodišnjim laureatima donesena je uz suglasje svih političkih stranaka koje sudjeluju u Gradskom vijeću (HDZ-a, Mosta, HSS-a, te koalicije SDP-HSU).

Doprinos generala Damira Krstičevića hrvatskom jugu je velik i u ratu i u miru, rečeno je na sjednici Gradskog vijeća.

– Kao zapovjednik 4. gardijske brigade u Domovinskom ratu general Krstičević predvodio je zahtjevne vojne operacije i onemogućio agresora u nakani da ugrozi sigurnost stanovnika Metkovića i doline Neretve.


Danas, kao ministar obrane, zalaže se za podizanje ugleda Hrvatske vojske, jačanje obrambenih sposobnosti i kapaciteta, te nabavu nove i sofisticirane opreme i naoružanja.

Njegova ideja povratka hrvatskoga vojnika u mjesta koja su tradicionalno imala vojsku doprinosi ideji izgradnje sustava domovinske sigurnosti te postaje jamac sigurnosti i mira na hrvatskom jugu – stoji među ostalim u obrazloženju odluke o proglašenju počasnim građaninom Metkovića.

General Damir Krstičević, od danas i počasni građanin Metkovića, prenio je pozdrave predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

– Čast mi je biti s građanima Metkovića i mojim suborcima i pripadnicima legendarne 116. brigade HV-a – kazao je Krstičević, naglasivši da se Hrvatska vojska vraća u Ploče te da će vojarna nositi ime 116. brigade HV-a. Tako će ova vlada u Pločama otvoriti 200 radnih mjesta, što će donijeti gospodarski napredak čitavoj dolini Neretve.

Za doprinos u Domovinskom ratu i iskazanu hrabrost i odlučnost Damir Krstičević postao je simbol pobjedničke Hrvatske vojske i tako ostavio neizbrisiv trag u prošlosti ovoga grada i njegovih stanovnika, a posebno branitelja koji su imali čast služiti pod njegovim zapovjedništvom.

Zbog bezuvjetne podrške u prošlosti, ali vizije i brige za sigurnu budućnost i razvoj ovoga dijela Hrvatske, Gradsko vijeće Grada Metkovića gospodina Damira Krstičevića proglašava počasnim građaninom Grada Metkovića, pročitano je na sjednici Gradskog vijeća, što su okupljeni popratili gromoglasnim pljeskom.

Slobodna Dalmacija