Regija

Fotografijom “Dolina Neretve” pobijedio na svjetskom internetskom natječaju

Opuzenski fotograf  Matko Suton pobijedio je na svjetskom internetskom natječaju “Mr Twister top 10 weather photographs” za najbolju meteorološku fotografiju, a najviše “klikova”, time i glasova, dobila je fotografija “Dolina Neretve”, piše Slobodna Dalmacija. Sutona, inače, člana “Crometea” i dugogodišnjeg ljubitelja meteoroloških fotografija, oduševilo je prvo mjesto na prestižnom natjecanju.

– Veliko je ovo priznanje jer je u konkurenciji bilo mnogo izvrsnih fotografija meteoroloških prizora iz cijeloga svijeta, a kako su ljudi širom svijeta odlučili, najviše im se svidjela “moja” “Dolina Neretve” – govori 35-godišnji Matko Suton kojemu, kako kaže, ništa nije teško kada je u pitanju dobra fotografija.

Kad se nevrijeme obruši na ljepotu


– Svaka najava nove ciklone ili tek neverina za nas “meteochasere”, poznatije kod nas kao “lovci na munje”, novi je izazov i prilika da napravimo što bolju fotografiju. Tako je bilo i za posljednje ciklone David u noći sa 16. na 17. studenoga kada je nebo paralo jug Dalmacije; otišao sam na Jadransku magistralu i bio zadivljen prizorom – prepričava svoje dojmove opuzenski fotograf.

Dok je ciklona divljala Dalmacijom, Matko Suton je poput brojnih “meteochasera”, unatoč kiši i munjama, želio uhvatiti svaki trenutak.

– Dolina Neretve je nama fotografima uvijek inspirativna, a kad se nevrijeme obruši na tu ljepotu, tada je poseban prizor. Sretan sam što sam baš uspio “uhvatiti” trenutak udara munje u Neretvu – priča nagrađeni fotograf. Tako je u lovu na munje nadareni fotograf ulovio i prestižnu nagradu.

I prije su njegove fotografije osvajale brojne nagrade, a ušao je u najuži izbor u izložbi Meteorološki kontrasti IV, koja je već obišla cijelu Hrvatsku.

S obzirom na česte ciklone nad našim područjem, za opuzenskog fotografa neće nedostajati inspiracije za nove fotografije i nove nagrade.

 

1417119675dolina_neretve

 

O. Koharević/Slobodna Dalmacija