Regija

Evo koliko novaca trebate da bi u Dubrovniku saznali jeste li zaraženi koronom!

Tonči Plazibat/HANZA MEDIA

Skidanjem Hrvatske s austrijske liste sigurnih zemalja, svi putnici iz Hrvatske od ponedjeljka 17. kolovoza u ponoć pri ulazu u Austriju moraju imati negativan PCR korona test ne stariji od 72 sata ili se u roku od 48 sati javiti na obvezno testiranje. Do dobivanja rezultata testiranja, za koje troškove moraju snositi sami, ne smiju napuštati kućnu samoizolaciju. Do ovog roka mogli su se vratiti doma bez testa i kućne samoizolacije, piše jutros dubrovacki.hr

S istom obvezom prema svojim državljanima nastupit će vjerojatno i Slovenci, barem tako najavljuju.

Dupli troškovi


Sve bi bilo lakše da PCR test ne košta tako puno – nigdje u Hrvatskoj ispod 698 kuna (oko 90 eura). Da je jeftiniji, sigurno bi se mnogi turisti odlučili ne prekidati odmor i ostati na moru do kraja godišnjeg odmora. Ovako, ta odluka skupo će ih koštati, posebice višečlane obitelji koje su štedjele cijelu godinu da bi djecu povele na more.

Nigdje u Hrvatskoj PCR test nije besplatan, osim medicinski indiciranim Hrvatima s uputnicom, čiji test plaća HZZO, odnosno svi mi. Svi ostali koji se žele testirati bez uputnice, bilo da je riječ o Hrvatu ili stranom državljaninu, u većini hrvatskih gradova gdje se test može obaviti plaćaju između 700 i 800 kuna, pa i u Istri za koju se pričalo da je omogućila besplatno testiranje za svoje turiste. Ta je informacija netočna, kažu nam u Istri.

U Dubrovniku je PCR test još uvijek najskuplji – plaća se 1507 kuna u Općoj bolnici Dubrovnik, odnosno 2250 kuna ako se testirate u COVID ordinaciji Doma zdravlja Dubrovnik. U privatnoj poliklinici Marin Med u Dubrovniku cijena je ista kao u Domu zdravlja, pa i veća (3000 kuna) ako se na rezultat čeka kraće; u Poliklinici Glavić ne rade PCR testove, samo serološke.

To znači da jedna četveročlana austrijska obitelj koja je još na području Dubrovnika na odmoru i želi imati spremne testove pri povratku doma, mora izdvojiti najmanje 6000 kuna za to ‘zadovoljstvo’. A toliko ih je vjerojatno koštao cijeli odmor. Koliko je onih koji su ipak odlučili napustiti Dubrovnik prije zadanog roka do kojeg im test nije trebao, nemoguće je izračunati. Svakako, i oni i mi smo na gubitku; oni jer nisu iskoristili odmor do kraja, a mi jer smo ostali kratki za još toliko turista, koliko ih je odlučilo naglo otići doma.

Bolnica nas ‘dere’

Ravnatelj Doma zdravlja Branko Bazdan objasnio je cijenu PCR testa u Dubrovniku.

– Te testove radi Opća bolnica Dubrovnik i Zavod za javno zdravstvo. Mi prikupljamo uzorke i nosimo njima, a oni nam to naplaćuju 1507 kuna. Imamo ugovor i sa Zavodom za javno zdravstvo Zagreb, gdje nam je isto 1507 kuna cijena za analizu – rekao je Bazdan, te dodao da je cijena PCR testa u Domu zdravlja Dubrovnik 2250 kuna. Opća bolnica im, naime, naplati 1507, a na tu cijenu oni dodaju svoje troškove ljudi i opreme, pa je PCR test u Domu zdravlja Dubrovnik najskuplji u Hrvatskoj.

– Svaka analiza košta. I s Korčule, gdje je cijena 1800, nose u Opću bolnicu Dubrovnik gdje im naplaćuju 1500 kuna svoje usluge. To je malo previše. Ako Stožer ili netko reče da će nam sufinancirati te troškove ili da će bolnica manje naplaćivati, mi ćemo naplaćivati manje. Ispod toga ne možemo, što zbog ljudi, što zbog opreme – pojasnio je ravnatelj Doma zdravlja. – Svaki dan bacimo više od 1000 kuna vrijednosti opreme nakon testiranja – zaključio je.

Drugi izvor financiranja

Zbog pobune turista da su u Domu zdravlja Korčula ‘preko noći’ digli cijene PCR testa, bez kojeg od danas ne mogu doma, kontaktirali smo zamjenicu ravnatelja Doma zdravlja Korčula Blaženku Klisuru koja nam je pojasnila problematiku:

– Dom zdravlja Korčula formira cijenu testova prema cijenama koje od njega naplaćuju laboratoriji koji vrše testiranja, a među kojima postoji razlika u cijenama. Na cijenu laboratorija se dodaje iznos od cca 350 kuna – iznos koji je usuglašen na razini svih domova zdravlja Dubrovačko-neretvanske županije – za manipulativne troškove, tj. troškove uzimanja i transportiranja brisova do laboratorija u Dubrovniku odnosno Splitu. Zbog preopterećenosti laboratorija NZJZ SDŽ trenutačno dostupne kapacitete za testiranje osoba bez medicinske indikacije, tj. osoba koje same plaćaju test, ima samo Opća bolnica Dubrovnik, brisovi se tamo i šalju, te cijena testa sada iznosi 1850 kuna – objasnila je Klisura.

– Mogućnost da turisti, ili koje druge osobe npr. radnici, budu besplatno testirani ovisi o postojanju nekog drugog izvora financiranja testiranja iz kojeg bi Dom zdravlja dobivao sredstva za pokriće troškova testiranja (računi OB Dubrovnik i manipulativni troškovi). Koliko nam je poznato, za sada takav izvor financiranja ne postoji – zaključila je zamjenica ravnatelja DZ Korčula.

Nužan, a skup

Dakle, da takav izvor financiranja postoji, PCR testovi mogli bi biti puno jeftiniji, možda i besplatni, a sve u cilju spašavanja sezone koja se polako primiče svom kraju. Možda je već kasno, ali valjalo je promisliti o ovakvoj usluzi koja bi naše vjerne goste – jer tko još putuje nego oni vjerni – zadržala u Hrvatskoj i Dubrovniku i time popunila ionako ocvali proračun koji će svoje gladne zube iskesiti u predstojećoj zimi.

Na upit Dubrovačkog vijesnika Gradu Dubrovniku, Dubrovačko-neretvanskoj županiji i TZ Županije ‘zašto je kod nas test još uvijek najskuplji, pa se jedan broj turista odlučio na odlazak jer su se do određenog roka mogli vratiti u svoju zemlju i besplatno testirati?’, do navedenog roka nisu nam odgovorili.

dubrovacki.hr