Regija

Europska agencija za prevenciju i kontrolu bolesti Dubrovačko-neretvansku županiju skinula sa ‘zelene liste‘

ECDC (Agencija EU-a za prevenciju i kontrolu bolesti) je izbacio hrvatske primorske županije sa zelene liste! To se odnosi na Dubrovačko-neretvansku, Splitsko-dalmatinsku, Šibensko-kninsku i Zadarsku županiju. Također, s liste su ispale i Istarska i Primorsko-goranska županija.

Podsjetimo, boje za pojedina područja se određuju kombinacijom broja potvrđenih slučajeva zaraze u proteklih 14 dana na 100 tisuća stanovnika i postotkom testirane populacije, piše Slobodna Dalmacija.

Najveći problem za Hrvatsku će biti ako nas ‘obilježe’ crvenom bojom. Onda će nam ova sezona biti definitivno ugrožena.


No, povici brojnih zemalja da se promijeni ovakav covid-narativ sve su glasniji, iako je ECDC zasad i dalje neumoljiv.

Među prvima su o tome počeli govoriti Nijemci i Austrijanci kad su, nakon godinu i pol dana inzistiranja na strogim mjerama, najednom došli do spoznaje kako bi covid-kriza od akutnog izazova mogla postati “pojedinačni medicinski problem”, posebno u okolnostima u kojima je gotovo polovica europskog odraslog stanovništva ipak cijepljena pa bi se odluke o putovanjima i turističkoj sezoni ove godine ipak trebale donositi na temelju nekih drugih kriterija.

Slično razmišljaju i u domaćem turističkom sektoru, a direktor udruženja putničkih agencija pri HGK Boris Žgomba napominje kako su slična promišljanja sve glasnija na razini Unije, kao i strukovnih udruženja.

image

 ECDC

Ova karta prikazuje samo 14-dnevnu stopu incidencije na 100 tisuća stanovnika.

Direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić napominje kako sektor vesele najave nekih zemalja da se razmišlja o promjeni načina procjene epidemiološke situacije, donosi Slobodna Dalmacija.

“To je pokazatelj da smo ušli u fazu kad za procjenu situacije nije najvažniji broj zaraženih nego neki drugi kriteriji kao što su hospitalizacije i broj smrtnih slučajeva. Pa to vidimo na primjerima nekih zemlja u kojima imamo rast slučajeva, ali ne i rast težih oblika oboljenja ili smrti. Po nama, logična bi bila odluka da se svijet nauči živjeti s virusom, ali i da se promijeni način kako se iscrtava ECDC-ova karta, a koja još uvijek boju zemlje određuje na temelju broja novoprijavljenih slučajeva”, kazao je Ostojić.

I dok britanske aviokompanije najavljuju otvaranje novih linija za Hrvatsku – Jet2 zasad ih je najavio devet – Mediteranu curi vrijeme i manevarski prostor za spašavanje sezone jer smo već zagazili u polovicu srpnja. Ako će promjena u procjenjivanju opasnosti doista biti, struka upozorava da to treba biti odmah ili bismo ovogodišnju sezonu mogli završiti i ranije nego prošle godine.