Regija

Epidemija plavog jezika: Zaraza se proširila iz Neuma?

bolest plavog jezika by portaloko

Bolest plavog jezika – BPJ ili kataralna groznica ovaca opet je pogodila ono malo stočnog fonda koji, unatoč modernom načinu življenja ipak postoji na krajnjem jugu.


Tako prema dostupnim informaicjama, na području Dubrovačko neretvanske županije djeluju tri vozila koja idu u inspekciju kako bi se utvrdio broj zaraženih ovaca. Neslužbeno doznajemo kako je na području najjužnije hrvatske županije za sada od ove bolesti preminulo oko 300 grla. Prema dostupnim informacijama, ovom zaraznom bolesću već je pogođen stočni fond u općinama Župa dubrovačka i Konavle, što je uz dio zapadne Hercegovine, u kojoj je također ustanovljena zaraza ovom bolešću ostavilo Dubrovnik u epidemiološkom okruženju.
Pročelnik upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj nije mogao komentirati je li se ova bolest pojavila na području županije.

“Ne mogu vam ništa o tome reći”, kazao je Ivica Prović.

U općini Župa dubrovačka, prema izjavi pročelnice Ksenije Šiše, nema službenih podataka o zarazi.

“Službeno nemamo nikakvih podataka, neslužbeno se svašta može čuti”, kazala je Šiša.

Neum i Stolac najpogođeniji?

“Posumnjao sam na bolest prije tri tjedna. Napravili smo prijavu bolesti. Općinski veterinarski inspektor je napravio prijavu i nakon što smo dobili od resornog ministarstva zeleno svjetlo, obilježili smo stada u kojima smo posumnjali na bolest te poslali krv na analizu. Dobili smo definitivnu potvrdu da se radi o ovoj bolesti – kazao je veterinar Ivan Krešić, koji na području Hercegovine prati ovu pojavu. Prema informacijama kojima raspolažemo, zaraženo je 100 grla na području zapadne Hercegovine.

Nažalost, teško je utvrditi točan broj zaraženih grla, ne samo zbog nevoljkosti da se o tome priča, već i zbog činjenice da veći dio stočnog fonda nije održavan u skladu sa zakonom, odnosno nije tretiran niti obilježen u skladu sa zakonom. Vrijedi napomenuti kako je ovo prva pojava ove bolesti nakon devet godina.

Tekst: Nikša Grljević
Foto: www.portaloko.hr

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za